sunnuntai 21. elokuuta 2011

VIP-vieraita meidän kulmilla

Näillä kulmilla on liikkunut VIP-vieraita.
Iltapäivälehdet ovat tienneet, että aikanaan Neuvostoliitosta länteen loikannut balettitanssija Mihail Baryshnikov asusti useamman viikon ajan yksityisasunnossa näillä kulmilla Eirassa. Oli kertonut, miten hyvä täällä oli olla ja kulkea vaikkapa julkisilla kulkuneuvoilla, kun kukaan ei kiinnittänyt mitään huomiota.
Olen hyvinkin saattanut kulkea ohi huomaamatta, sillä Baryshnikov ei ollut koskaan yhtä valovoimainen balettitanssija kuin toinen länteen loikannut tähti, Rudolf Nurejev, ja nykyään hänet taidetaan muistaa enemmän esiintymisestään Sinkkuelämää-sarjassa kuin balettirooleistaan.
Tiibettiläisten hengellisen johtajan Dalai-laman puolestaan kerrotaan asustaneen muutaman päivän Suomen vierailullaan vähän matkan päässä olevassa hotelli Havenissä.
Hänet huomattiin - vaikka Suomen poliittinen johto yrittikin olla huomaamatta. Ihmisoikeuksista puhutaan, mutta Kiinaa ei haluta ärsyttää, ja niinpä ainoastaan kehitysministeri Heidi Hautalalla ja vihreiden presidenttiehdokkailla Pekka Haavistolla ykkösrivistämme oli riittävästi siviilirohkeutta hänen tapaamiseensa.
Mielihyvin panin merkille hänen esitelmätilaisuutensa Espoossa olleen loppuunmyydyt, sillä monet suomalaiset ovat sittenkin kiinnostuneita Tiibetin kovasta kohtalosta kiinalaisten tuhotessa järjestelmällisesti maan ikivanhaa kulttuuria.
Tiibettiläisten koirarotujen harrastajat ovat luonnollisesti seuranneet mahdollisimman tiiviisti Tiibetin vaiheita ja myös Intiassa elävien Tiibetin pakolaisten elämää. Monet ovat osallistuneet kulttuuririentoihin, ja monet osallistuvat Tiibetin pakolaislasten tai vanhusten auttamiseen.
Kummilapsen ottaminen maksaa kuukaudessa parin lounaan verran, ja sillä summalla taataan koulunkäynti ja myöhemmin työnsaanti monelle pakolaislapselle, sellaiselle kuin kuvassa oleva seitsenvuotias Jampa, joka poseeraa kotitalonsa ulkopuolella.


Tiibettiläislasten kummilapsitoimintaa hoitaa mm. Barcelonassa toimiva Casa del Tibet -säätiö.

***
Jos Suomen poliittiset johtajat mielistelevät Kiinaa, niin näyttävät tekevän myös kansainvälisen kennelharrastuksen katto-organisaation FCI:n päättäjät.
Äskettäin julkistetun, Pariisissa pidetyn FCI:n yleiskokouksen pöytäkirjan mukaan nimittäin FCI on hyväksynyt yhden Kiinan kennelliitoista järjestön liitännäisjäseneksi. Pöytäkirjasta ei käy ilmi, miten ns. kiinalaista alkuperää olevien rotujen rotumääritelmien kanssa toimitaan tulevaisuudessa.
FCI:n käytännön mukaan rodun alkuperämaa vastaa rodun rotumääritelmästä. Tiibettiläisten rotujen osalta rotumääritelmät ovat olleet Britannian huostassa ja olisi katastrofi, jos Kiina alkaisi omimaan näitä rotumääritelmiä.
Tuossa Pariisin yleiskokouksessa oli tehty toinenkin ihmeellinen päätös, eli Hongkongin kennelklubi hyväksyttiin FCI:n täysjäseneksi, vaikka FCI:n omien sääntöjen mukaan kustakin maasta hyväksytään jäseneksi vain yksi kennelliitto.
Kun Hongkong on tänä päivänä osa Kiinaa ns. erityishallintoelueena, FCI:llä on nyt Kiina liitännäisjäsenenä ja sen osa täysjäsenenä. Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun Kiina muutaman vuoden kuluttua haluaa päästä täysjäseneksi – hyväksytäänkö sieltä poikkeuksellisesti kaksi kennelliittoa?
Jos näin on, ehkäpä meidän pitäisi ryhtyä toimiin ajamaan Ahvenanmaan FCI-jäsenyyttä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti