Cruftsin matkalaiset ovat palailleet Birminghamista tuosta maailman suurimmasta koiranäyttelystä ja ne, jotka eivät matkalla olleet, ovat voineet sulatella ryhmäkilpailujen antia seurattuaan kilpailuja internetin välityksellä. Ja ammattimaisesti toteutetut ja selostetut nuo kilpailut olivatkin! (Eli herää kysymys: milloin meillä niiden iloksi, jotka eivät Messarin näyttelyihin pääse tai ehdi jäämään ryhmäkilpailuja seuraamaan?)
Laihaksi näytti suomalaisten saalis näyttelystä jääneen, sillä laskin vain kolmen suomalaisen omistaman koiran tulleen valituksi Rotunsa Parhaaksi. Ryhmäkilpailusijoituksia ei herunut.
Naapurimme ruotsalaiset sen sijaan pärjäsivät paljon paremmin, eli sinne meni ryhmävoitto ja jokunen ryhmäsijoituskin. Onkohan niin, että ruotsalaiset satsaavat meikäläisiä enemmän todellisten huippukoirien kasvattamiseen, tuomiseen ja lainaamiseen – esittämisen lisäksi?
Englannissa on herättänyt paljon kohua Cruftsissa nyt ensimmäistä kertaa käytössä ollut systeemi, jossa eläinlääkäri tarkasti 15 ”riskirodun” rotunsa parhaat koirat ennen kuin ne päästettiin jatkamaan kilpailua. Yhdeksän koiraa läpäisi tarkastuksen, kuusi ei.
Kun Englannin kennelklubi ei ole julkistanut hylkäämisen syitä vedoten eläinlääkärin ja koiranomistajan väliseen luottamukseen ja kun jotkut koirat olivat maan kokeneimpien tuomareiden valitsemia, kohu on ollut valmis.
Englanninbulldoggiklubi ja basset hound-klubi ovat julkaisseet omat tiedotteensa asiasta ilmoittaen seisovansa koiranomistajien ja koirat näyttelyssä arvostelleiden tuomareiden takana. Mm. englanninbulldogilta kerrottiin löydetyn silmästä pentuna tapahtuneen onnettomuuden seurauksena pienen arven, jota ei edes paljaalla silmällä havainnut. Niin bulldogin kuin basset houndinkin kerrottiin aikaisemmin läpäisseen vastaavan tarkastuksen.
Kroatialaisen clumberspanielin omistajat ja tukijoukot julkistivat koiran eläinlääkäriltä saaman todistuksen, jossa todettiin ektropion eli silmäluomien uloskiertyminen sekä tulehdusoireita. He tulivat myös isolla melskeellä julkisuuteen, mutta näkemäni videon perusteella en ole aivan varma, oliko koko meuhkaamiseen aihetta.
Myös yksi Cruftsin tarkatuksia tehnyt eläinlääkäri on tullut julkisuuteen kertoen omasta taustastaan, valinnastaan tehtävään sekä pyrkimyksestään edistää koirien terveyttä. Ilmeisesti eläinlääkärit valittiin niin, että he olivat ”puolueettomia ja riippumattomia”, eli eivät kuuluneet sen enempää Englannin kennelklubin kuin Britannian eläinlääkäriliitonkaan silmäätekeviin.
Myös kasvattajat ja tuomarit ovat reagoineet perustamalla toimikunnan, joka aikoo tehdä asiasta aloitteen toukokuussa kokoontuvalle kennelklubin vuosikokoukselle. Nähtäväksi jää, mikä tämäntyyppisten tarkastusten tulevaisuus on ja miten systeemiä hienosäädetään.
Meillä näiden epäterveiden piirteiden karsimista on opetettu ammoisista ajoista lähtien osana tuomarikoulutusta, ja enpä usko, että esim. moni ektropionista tai hengitysvaikeuksista kärsivä koira menee läpi suomalaisten tuomareiden syynissä. Kyllähän näihin asioihin kasvattajatkin kiinnittävät huomiota, ainakin meillä, vaikka ei aina näissä uusissa kennelmaissa.
Silti suhtaudun epäillen systeemiin, jossa meilläkin yli-innokkaat eläinlääkärit olisivat näyttelyissä päällepäsmäreinä sen jälkeen, kun tuomarit ovat valintansa tehneet.
lauantai 17. maaliskuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti