Saksasta tuli tieto, että saksanpystykorvien rotujärjestö, Deutsche Spitze-klubi, on hyväksynyt yleiskokouksessaan SKKY:n esityksen näiden rotujen rotumääritelmän muuttamisesta. Rotumääritelmään lisätään hylkääviin virheisiin merle-väri.
Rotumääritelmän muutos menee seuraavaksi Saksan kennelliiton VDH:n kautta FCI:n rotumääritelmätoimikunnan ja sitten FCI:n hallituksen käsittelyyn. Voimaantulo riippuu siitä, ehtiikö muutos FCI:n rotumääritelmätoimikunnan parin viikon päästä pidettävään kokoukseen, vai siirtyykö seuraavaan, sillä toimikunta kokoontuu kerran, pari vuodessa.
Esitimme merle-värin lisäämistä hylkääviin virheisiin, koska meilläkin on jo kaupiteltu ”ensimmäisenä Euroopassa” merlevärisiä pomeranianeja. Koirat ovat USA:sta lähtöisin olevia ns. ”designer dog”-koiria, jotka eivät ole taustaltaan puhdasrotuisia pomeranianeja, koska merle ei ole rotuun kuuluva väri.
Aiemmin täällä kaupiteltiin kovasta hinnasta merlevärisiä chihuahuaoita vedoten ostajiin juuri tuolla värin harvinaisuudella – vaikka se ei chihuahuan väri ollutkaan. Joissakin Euroopan maissa merle-chihuahuoita ei rekisteröity tai niitä ei saanut käyttää jalostukseen. Meilläkin merle-merle-yhdistelmät rodusta riippumatta ovat kiellettyjä värin tuomien terveysongelmien vuoksi.
Chihuahualla merle-väri lisättiin hylkääviin virheisiin jokin aika sitten rodun kotimaan Meksikon aloitteesta.
Kun kauppiaat haluavat rahastaa ja ostajat haluavat harvinaisuuksia, näitä räätälöityjä ”rotuja” on kehitetty lisää. On mustavalkoisia harlekiinivillakoiria, ja USA:ssa ja joissakin Euroopan maissakin on ollut kaupan erikoisuutena sini-valkoisia yorkshirenterriereitä, joissa valkoinen väri on korvannut rodulle ominaisen kullanruskean tan-värin.
USA:n kennelklubi on jo lisännyt värejä koskevan maininnan yorkkien rotumääritelmän hylkääviin virheisiin. FCI:ssä (ja siten Suomessa) on käytössä rodun alkuperämaan eli Britannian rotumääritelmä, jossa ei listata hylkääviä virheitä, vaan todetaan, että virheestä on rangaistava sen vakavuuden mukaan. Ja virheellinen väri on ainakin minun kirjoissani aina hylkäävä virhe.
Saksan päätös pomeranianin osalta on enemmän kuin tervetullut, ja jälleen kerran osoitus siitä, mitä hyvillä kansainvälisillä suhteilla ja kansainvälisellä yhteistyöllä saadaan aikaan.
maanantai 5. huhtikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti