Vapun aatonaatto eli torstai-ilta kului tuomarikoulutuksissa.
SKKY:n tuomarikoulutustoimikunnan herrat olivat molemmat taloyhtiöidensä yhtiökokouksessa, joten homma jäi minun harteilleni.
Tällä kertaa olivat vuorossa englanninkääpiöterrierit eli ETT:t ja yorkshirenterrierit. Molemmat ovat rotujensa kotimaassa Englannissa kääpiökoirarotuja, mutta FCI-maissa ne on jostain syystä sijoitettu terrieriryhmään, vaikka aitoja kääpiökoiria ovatkin.
Englanninkääpiöterriereissä tuomarioikeudet saa ilman arvostelukoetta pelkkää penkkiä kuluttamalla. Siitä syystä rodun alajaosto oli järjestänyt paikalle huiman määrän koiria – 14 kappaletta, koiria joka lähtöön.
Nyt mukana koulutettavien joukossa oli myös kaksi viime tuomarikurssilta valmistunutta uutta tuomaria, jotka saavat ETT:n arvosteluoikeudet heti, kun heidät on hyväksytty omissa roduissaan. Säännöt ovat muuttuneet niin moneen kertaan siitä, kun itse valmistuin koiranäyttelytuomariksi, ettei perässä tahdo pysyä!
Myös yorkshirenterriereissä oli monta koiraa paikalla havaintomateriaalina. Osanottajille näytettiin mm. Suomen näyttelyssä kuvattu videopätkä, jossa hylkäävän virheen eli luppakorvat omaava koira pokkaa luokkavoiton ja tittelin. Yorkshirenterrierithän on rotu, jossa tuomareiden on oltava tarkkana, koska näytteilleasettajat yrittävät kaikkia konnankoukkuja turkkien värjäämisestä, karvojen tuperaamisesta ja monimutkaisista tukkalaitteista alkaen.
Tilaisuuden jälkeen ynnäsin osanottajien matkakuluja ja totesin, että kalliiksi tuli, mutta toivottavasti oli sen arvoista.
Torstai-ilta ei päättynyt vielä omiin koulutuksiimme, sillä olin lupautunut olemaan paikalla vielä, kun monivuotinen yhteistyökumppanimme Suomen Pekingeesikerho järjesti samassa paikassa oman tuomarikoulutuksensa.
Ehdin kuitenkin kotiin seuraamaan BBC:n suorana lähettämää Britannian puoluejohtajien kolmatta televisioväittelyä. Näytti siltä kuin konservatiivien David Cameron olisi ollut vahvimmilla. Istuva pääministeri Gordon Brown ei sen sijaan vakuuttanut, ja labourin kannatus näyttäisi olevan lipumassa jopa liberaalidemokraattien taakse. Viimemainitut ovat saaneet puoluejohtajansa Nick Cleggin televisioesiintymisistä ylimääräistä nostetta, mutta kun Britanniassa ei ole käytössä suhteellinen vaalitapa, puolue tuskin yltää parlamentin suurimmaksi puoleeksi.
Keskiviikkona raivokohtauksistaan tunnettu Brown aiheutti aikamoisen myrskyn, kun hän unohti mikrofonin olevan päällä ja haukkui eläkeläisikäisen labour-puolueen naispuolisen äänestäjän, jolle oli juuri maireana makeillut.
Ensi viikon torstain vaaleista tulee jännittävät, joten ainakin meikäläinen on tiiviisti television ääressä.
perjantai 30. huhtikuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti