Suomen Kääpiökoirayhdistys on tehnyt Kennelliiton marraskuussa kokoontuvalle valtuustolle aloitteen Koirarekisteriohjeen palauttamiseksi valtuuston hyväksymäksi Koirarekisteri- ja rotukirjasäännöksi.
Perusteluna esitykselle totesimme, että koirien rekisteröimistä koskevat määräykset koskettavat suurta joukkoa Kennelliiton jäseniä ja ovat yhtä tärkeitä kuin esimerkiksi näyttelysäännöt tai yksittäiset koesäännöt.
Nythän Koirarekisteriohje muuttuu niin nopeaa tahtia, etteivät kasvattajat ja tavalliset kuolevaiset tahdo pysyä perässä. Niin monimutkaisia tuon ohjeen määräykset ovat, että joskus saa tutkia oikein suurennuslasilla, mitä siinä vaaditaan.
Ihmekös sitten, että Kennelliiton hallitukselle tulee nippukaupalla poikkeuslupa-anomuksia, kun pentueen silloin, toisen tällöin teettävät harrastajakasvattajat eivät ole olleet selvillä ohjeen viimeisimmistä kiemuroista. Ei meikäläinenkään muista ulkomuistista, mitä kaikkea siinä vaaditaan.
Vielä vuoteen 1996 saakka Koirarekisteri- ja rotukirjasääntö oli niitä kaikkein tärkeimpiä kasvatustoimintaa sääteleviä asiakirjoja, ja niinpä sen hyväksyi Kennelliiton valtuusto, usein pitkän keskustelun jälkeen.
Ja kun sääntöä esitettiin muutettavaksi, se lähetettiin yleensä vielä rotujärjestöille lausunnolle ennen kuin lopullinen esitys tuotiin hyväksyttäväksi. Ajat ovat siitä muuttuneet, kun nyt tehdään paljon päätöksiä kuulematta ns. kenttää ja niitä, joita nuo määräykset koskevat.
Tuolloin 15 vuotta sitten Kennelliiton hallitus esitti, että se saisi valtuudet päättää koirien rekisteröintejä koskevista määräyksistä, kun eteen tuli kuulemma kiireellisiä päätöksiä vaativia tapauksia sen jälkeen, kun karanteeniraja oli poistunut ja Suomeen alkoi tulla tuontikoiria rabies-vapaiden alueiden kuten Pohjoismaiden ja Britannian ulkopuolelta.
Kiltisti valtuusto luopui päätösvallastaan meidän muutamien vastustuksesta huolimatta. Niin sitten on saatu aikaan monenmoista sotkua, kun ei ole aina oltu selvillä kansainvälisistä määräyksistä.
Eli kuten yhden kääpiökoirarodun edustaja totesi: se on arpapeliä, tuleeko koiralle punaiset vai siniset rekisterikirjat, kun yhdenkin ns. liitännäisrekisteriin kuuluvan uroksen jälkeläisistä puolet on hyväksytty FI-rekisteriin ja toinen puoli ER-liitännäisrekisteriin.
Lähtökohtana valtuustoaloitteelle olikin, että muutokset joudutaan pakostakin tekemään harkitummin ja sääntö on voimassa pitemmän ajan kuin ohje, kun asia joudutaan valmistelemaan valtuuston käsittelyyn.
Toivottavasti aloite saa vastakaikua myös muiden rotujärjestöjen keskuudessa.
perjantai 23. syyskuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti