Kyllä oli upeat Lontoon kesäkisojen avajaiset eilen illalla!
Olin jo ehtinyt arvailla kyllästyväni olympialaisiin jo ennen kuin ne alkoivat, kun BBC lähetti olympia-aiheisia raportteja viikkokaupalla ympäri vuorokauden. Enkä ole koskaan pitänyt pompöösimäisistä, propagandaväritteisistä näytöksistä (vrt. Pekingin kesäkisat).
Nyt ajattelin katsoa, kun näytöksen ohjaajana oli Slummien miljonääristä Oscarilla palkittu Danny Boyle ja kun etukäteen oli veikkailtu, että avajaisnäytös vetäisi vertoja Sydneyn olympialaisten humoristiselle ja niin aussimaiselle ohjelmalle.
Ja vetihän se. Jopa australialaiset toimittajat joutuivat myöntämään, että Sydney jäi toiseksi.
Ohjelma oli nopeatempoinen, kun stadionilla käytiin läpi niin Britannian historia agraariyhteiskunnasta teollistuneeseen yhteiskuntaan kuin musiikki viimeisten 50 vuoden ajalta, kun briteillä riittää valovoimaisia tähtiä.
Saattoipa olla, että Britannian historiaan vähemmän perehtyneet eivät edes ehtineet huomata kaikkia historian käänteitä – ensimmäisen maailmansodan unikoista alkaen.
Britit osaavat seremonioiden järjestämisen ja monenlaiset pienet huomaavaisuudet. Esimerkiksi Olympialippua stadionille tuomaan oli valikoitu hieno joukko maailmanrauhaan vaikuttavia merkkihenkilöitä YK:n pääsihteeristä, Nobelin rauhanpalkinnon voittajista ja Lähi-idässä israelilaisten ja palestiinalaisten vastakohtaisuuksia musiikin avulla tasoittavasta Daniel Barenbeumista alkaen. Ja oli upeaa, että oman sanomansa toi myös Parkinsonin taudista kärsivä Muhammed Ali.
Syyriassa taistellaan, vaikka olympia-aatteeseen on alun perin kuulunut tulitauko niiden 16 päivän aikana, jolloin kisoja käydään. Kerrotaan, että tulitauko oli voimassa aikanaan Bosnian sodan aikana, jolloin Sarajevossa ei tapettu ihmisiä.
Tuossa avajaisnäytöksessä oli myös paljon minua viehättävää brittihuumoria ja itseironiaa.
Sitä huumoria näytti riittävän myös iäkkäältä kuningatar Elisabethilta, joka oli suostunut näyttelijäksi esiintymään James Bondin eli Daniel Craigin saattelemana helikopterimatkaan Buckinghamin palatsista Itä-Lontoossa olevalle tapahtumapaikalle.
Niin sitten kuningatar hyppäsi laskuvarjolla helikopterista James Bondin kanssa täpötäydelle stadionille ... paitsi, että kysymyksessä oli kuningattareksi pukeutunut miespuolinen tupla, joka kertoi tehneensä 4-5 harjoitushyppyä ennen varsinaista tapahtumaa. Puvun sovituksiin oli mennyt kuukausia, ja kuningattaren meikin teko vei 1,5 tuntia.
Luulenpa, etteivät palatsissa ja sen sisäpihalla tehdyt kuvaukset onnistuneet yhdellä otoksella, kun mukana juoksemassa palatsin käytävillä ja portaikossa nähtiin kuningattaren kaksi corgia. Uskollisten lemmikkien tapaan ne saattoivat kuningattaren matkaan ja jäivät orpoina rappusille odottamaan tämän paluuta.
Nyt sitten täytyy tutkailla, miltä kanavalta ne parhaat urheilutapahtumat näkee. YLE:n kanavilla esitetään tietenkin lajeja, joissa vähemmän menestystä lupaavat suomalaisurheilijat ovat mukana, ja ruotsalaiset näyttävät heille mielenkiintoisia lajeja (vaikka katsoinkin avajaiset Ruotsin SVT1-kanavalta, kun heidän selostajansa eivät olleet yhtä päällekäyviä kuin YLE:n selostajat). Maantiepyöräily lauantaina tuli YLE femmalta, mutta selostus oli onneton, ja niin oli tennisselostuskin – ja miesten otteluja Roger Federerin ja Andy Murrayn otteluista en ole vielä edes löytänyt. Ja sitten on vielä Eurosport, joka sekin esittää vähän eri lajeja, joten sukkulointia riittää.
lauantai 28. heinäkuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti