Kiirehtiessään kaupungilla paikasta toiseen ei aina edes huomaa, miten paljon hienoa kulttuurihistoriaa meillä on.
Kuten Bulevardilla oleva Ekbergin kahvila, jonka ohi olen kulkenut useamman kerran viikossa. Itse kahvilassa ei ole tullut käytyä useampaan vuoteen, kun useimmiten suuntaan Kauppatorin ja Stokkan kulmille.
Asia tuli korjattua alkuviikosta, kun menin sinne palaveriin parhaaseen lounasaikaan. Kahvila oli tupaten täynnä lounasvieraita, mutta kyllä siellä näytti olevan jokunen vakioasiakaskin lukemassa kaikessa rauhassa sanomalehtiä (jotka ovat pariisilaiskahviloiden tapaan omissa ”kepeissään” eikä sotkuisesti viikattuina).
Palaverin isäntä kertoi hänellä olleen tapana käydä Ekbergillä aamiaisella, kun oli kulman takana töissä.
Itse muistelin käyneeni siellä kahvilla ja leipäostoksilla, kun asuin jonkin aikaa vajaan sadan metrin päässä Bulevardi 15:ssa. Kansallisooppera oli vielä tuolloin kivenheiton päässä Bulevardilla, ja naapurissa asui oopperalaulajia ja yläkerrassa balettitanssija, joten ei siinä kukaan tainnut villakoiran haukkua kuulla.
Ekbergin kahvila ja konditoria-leipomo on ollut saman suvun hallussa jo 1850-luvulta lähtien. Sen historia on mielenkiintoinen. Sen perustaja oli Fredrik Evald Ekberg, joka päätti vuonna 1843 siirtyä kellosepän opista leipurin oppipojaksi.
Vuonna 1862 hän avasi ensimmäisen kahvilansa, Kaffekammaren Gropenin. Sen jälkeen toimintaa pyöritettiin eri osoitteissa Aleksanterinkadulla.
Ekbergin historia kertoo, että vuonna 1873 Ekberg vaimoineen avasi Café Parisienin, ”Helsingin hienoimman ravintolan, jossa tarjoiltiin ostereita ja samppanjaa”. Muutamaa vuotta myöhemmin ravintola sai kunniatehtävän huolehtia tarjoilusta, kun Venäjän tsaari vieraili Suomen ensimmäisessä taide- ja teollisuusnäyttelyssä Kaivopuistossa. Historia kertoo, että juhlat aiheuttavat taloudellisen tappion, sillä lainattu pöytähopea varastettiin.
Yritys siirtyi ensimmäisen maailmansodan aikana Bulevardi 9:stä ostetulle tontille valmistuneeseen omaan rakennukseen, jossa Ekbergin kahvila ja konditoria sekä leipomo ovat toimineet siitä saakka.
Nyt siellä on tarjolla maanantaista lauantaihin joka aamu tuoretta leipää ja muita leivonnaisia. Ja tietenkin samppajakorkkeja ja napoleoninleivoksia. Kannattaa käydä maistamassa.
torstai 20. lokakuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti