Koiramme-lehteä tai sen juttuja on tullut kehuttua julkisuudessa hyvin harvakseen, mutta nyt sen voi tehdä. Lehden uusimmassa numerossa oli nimittäin erinomainen, asiapitoinen artikkeli ns. rescue-koiratoiminnasta silloin, kun tänne raijataan erilaisten järjestöjen toimesta hylättyjä koiria ulkomailta, erityisesti Venäjältä, Virosta ja Espanjasta.
Artikkelissa kerrottiin esimerkkinä Espanjasta ”pelastetusta” koirasta, joka jouduttiin lopettamaan Suomessa penikkataudin takia. Siinä kerrottiin myös tämän toiminnan vaaroista kuten tautiriskistä, kun Suomeen tulee näiden koirien mukana täällä ennen esiintymättömiä sairauksia, jotka koirat voivat tartuttaa paitsi toisiin koiriin myös ihmisiin.
Mikä saa ihmiset ”pelastamaan” löytökoiria ja maksamaan niiden kuljetuskustannuksia vaikkapa Espanjasta Suomeen ja vielä eläinlääkärinlaskuja sen päälle?
Luulen, että kysymyksessä on ensinnäkin jonkinlainen erikoisuuden tavoittelu. On hienoa kehuskella naapurille, miten on oltu eläinrakkaita ja pelastettu koira ulkomailta sen sijaan, että olisi sotkeuduttu näihin suomalaisiin NIIN sairaisiin rotukoiriin!
Toiseksi toimintaan sekoittunee aimo annos vinoutunutta eläinrakkautta. Halutaan pelastaa koira ja tarjota sille hyvä koti, mutta ei ajatella, millaisen stressin löytö- tai tarhakoiran elämää viettänyt koira kokee, kun se tungetaan laatikkoon lentokoneen ruumaan ja kun sen sitten vielä oletetaan sopeutuvan mukavaksi kotikoiraksi.
Mitenkähän moni ”pelastettu” koira on jouduttu lopettamaan täällä Suomessa joko sairauden tai sopeutumattoman, aggressiivisen luonteen takia?
Sairaat ja piileviä sairauksia tai loisia kantavat koirat ovat oma lukunsa. Eikö oikea eläinsuojelullinen teko olisi säästää ne kärsimyksiltä ja lopettaa ne paikan päällä?
Ja miten on varmistettu, ettei samalla tueta epämääräistä pentutehtailua?
Jos löytökoiratoimintaa halutaan tukea, parempi toimittaa ruoka- ja lääkeapua paikan päälle tai tehdä lahjoitus jollekin eläinsuojeluyhdistykselle, sillä eivät kotimaiset eläinsuojeluyhdistyksetkään tietääkseni rahassa kylve.
Koiramme-lehti menee pääasiassa Kennelliiton jäsenille, eikä niille, jotka tietoa eniten tarvitsisivat. Tässä onkin haastetta niin Kennelliiton, eläinsuojelujärjestöjen kuin valvontaviranomaistenkin viestintävastaaville.
PS. Kun meidän kieliasiantuntijamme vääntävät jo pitkään vakiintuneita rotujen nimiäkin suomeksi, löytyisikö heiltä myös suomenkielinen sana kuvaamaan tätä ns. rescue-toimintaa?
perjantai 12. maaliskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Minä "pelastin" löytökoiran, koska en halua harrastaa näyttely- tai kasvatustoimintaa, tukea pentutehtailua tai minkäänlaista jalostustoimintaa, johon liittyy omanlaisensa riskinsä. Suomalaisista eläinsuojeluyhdistyksistä ei sopivaa pientä koiraa löytynyt. Muitakin vaihtoehtoja punnittuani päädyin siihen, että luotan Espanjasta koiria tuoviin järjestöihin enemmän kuin vapaisiin markkinoihin. Tällä tavalla en tue kasvatustoimintaa, mikä myös sopii minulle mainiosti. Koiramme-lehden artikkeli - eikä vähiten Eerolan kommentti siinä - romutti luottamukseni Kennelliittoon ja sen toimintaa ohjaaviin tarkoitusperiin. Hesynkään toimintaa en tästä lähtien tue. Voit uskoa, että en ole ainoa.
VastaaPoistaOlen täysin samaa mieltä Pip:n kanssa.
PoistaMyös haluaisin lisätä, että nuo näyttelykoirat jalostetaan ainoastaan ulkonäköä katsoen, mikä on pilannut melkeinpä jokaisen rodun terveyden.
Mitä pidemmälle "kaunistettu" sen sairaampi rotu kyseessä.
Ja ottaen huomioon löytökoirat ovat yleensä sekarotuisia ja tiettävästi sekarotuiset ovat terveempiä.
"Sekarotuisten parempi terveys perustuu väistyvästi periytyvien sairauksien peittymiseen ja immuunipuolustusta säätelevän geenialueen monimuotoisuuteen."
Totta kai tämä on myös yksilö kysymys.
Tasapuolisuuden nimissä, käythän myös lukemassa Kodittomat Espanjakoirat RY:n vastineen lukemaasi artikkeliin, löytyy täältä:
VastaaPoistahttp://www.espanjankoirat.com/vastine_koiramme_lehden_artikkeliin.pdf
t: eräs erikoisuuden tavoittelija
Eiköhän ko. Koiramme-lehden 7päivää-tasolle vajonnut "artikkeli" tule tekemään enemmän hallaa Kennelliitolle kuin millekään muulle taholle. Jo nyt on kymmeniä ja kymmeniä ihmisiä eronnut Kennelliitosta tuon valheita ja virheitä sisältävän artikkelin johdosta (eipä tannut tulla kennelliittolaisille mieleen että hyvin monella ihmisellä on sekä rotu- että rescue-koira).
VastaaPoistaTäältä löytyy ihan kolmin kappalein näitä "pelastettuja" ja kyllä,uskallan väittää että erittäin hyvin ovat tänne sopeutuneet vaikka "kamalan" lentomatkan ovatkin kokeneet.
VastaaPoistaJa tasapuolisuuden nimissä,täältä löytyy myös ulkomailta tuotu paperillinen rotukoira joka on ihan saman lentomatkan laatikkoon "tungettuna" joutunut kokemaan...mutta tätä tuskin tuomitset kun kyseessä on kuitenkin rotukoira,vai?
Hyvä Kirsti, olisin vaan kysynyt, että montako tämmöistä "vinoutunutta eläinrakkautta" nauttivaa rescue-koiraa olet siellä Kaivarin kulmilla tavannut?
VastaaPoistaYstävällisesti toivotan sinut tervetulleeksi tutustumaan näihin mainitsemiisi "sopeutumattomiin, aggressiivisen luonteen omaaviin, sairaisiin ja piileviä sairauksia ja loisia kantaviin koiriin" vaikkapa rescuejärjestöjen tapahtumissa, tai vaikkapa samantien Facebookin ryhmässä http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?v=wall&ref=mf&gid=389591341907
...Saattaisit Kirsti vaikkapa yllättyä positiivisesti ;)
Terveisin sekä rotu- että rescuekoirien onnellinen omistaja ja entinen Kennelliiton jäsen
ps. Ei vaadi paljoakaan medialukutaitoa huomata että Koiramme-lehden levittämä "tieto" vastaa roskalehtien journalistista tasoa. Kennelliiton jäsenkatoa odotellessa...
Allekirjoita adressi ulkomailta tuotujen koirien maahantuontivaatimusten ja rajavalvonnan tiukentamiseksi!
VastaaPoistahttp://www.adressit.com/maahantuontivaatimusten_tiukentaminen
Luulisi tuohon ikään mennessä oppineen, ettei kaikkea lukemaansa kannata uskoa..?
VastaaPoistaMeiltä löytyy 5 ulkomaista rescuetta ja kaikki on terveitä ja hyvä luontoisia. Kuten moni muukin, niin ihmettelen et montakohan rescue koiraa sinä oikeasti tunnet? Tai rescue koiran omistajaa?
Ja ainakaan meillä, joilla ei ole naapureita on aika hankala kehuskella että kuinka monta sitä nyt on tullu pelastettua. Toisekseen viihdyn mielummin koirien seurassa kun teidän ennakkoluuloisten ihmisten. Eikä minua kyllä liikuta pätkän vertaa mitä minun elämästäni ajatellaan, joten ei ole mitään tarvetta sillä retostellakaan.
Toisekseen ystävilläni on rotukoiria, ja moni heistäkin on jo myöntänyt että rotukoiran mukana on arkielämään tullut monet sairaudet ja eläinlääkäri kulut.
Kuulostaa uskomattomalle, että esim ystäväni Tanskandoggi joudutaan laittamaan tunniksi ennen ruokailua ja tunniksi ruokailun jälkeen pieneen häkkiin, jotta se on aloillaan, ettei tule suolisolmua. Tästäkään huolimatta ei tule mieleenkään yleistää, että kaikki Tanskandogit on sairaita.
Sinä sen sijaan suunnilleen yleistät tekstissäsi kaikki rescuet sairaiks. Hohhoijaa, sanon minä.
Onpa jännittävää, että näin vaikutusvaltainen Kennelliiton jäsen saattaa kirjoitella julkiseen blogiinsa näinkin loukkaavia ja perusteettomia syytöksiä. Kirjoituksestasi paistaa ilmiselvästi läpi se, ettet tuskin ole tullut tavanneeksi montaakaan rescue-koiraa etkä tiedä koirien pelastustoiminnasta todellisuudessa paljoakaan. Toivon, että jatkossa keskittyisit perustelemaan mielipiteesi hieman tarkemmin niin, ettei näin monen koiranomistajan tarvitse enää korjailla ja oikaista virheellisiä olettamuksiasi. Kiitos.
VastaaPoistaEniten ihmetystä tuottaa, miksi lehden nimi on Koiramme lehti? kun senhän tulisi olla RotuKoiramme lehti. Tämä on uskomattoman KAMALAA! Olen aina ollut eläinten ja erityisesti KAIKKIEN koirien ystävä. Uskon myös edelleen, että koiraihmiset ovat koiraihmisiä. SINÄ et sitä ole.
VastaaPoista