Postilaatikosta on tällä ja viime viikolla tippunut tasaiseen tahtiin lehtiä, kun rotujärjestöjen ja –yhdistysten kakkoslehdet ovat ilmestyneet. Sieltä löytyy karmeaa luettavaa.
Valkoisia länsiylämaanterriereitä edustavan Westiekerhon Westie-lehti julkaisi tiedot viime vuonna rekisteröidyistä koirista, sekä kotimaisista että ulkomaan tuonneista.
Ja nämä tuontitilastot ovat karua luettavaa. Kun kennelnimellisille kasvattajille rekisteröitiin viime vuonna 377 pentua, kennelnimettömät kasvattajat rekisteröivät 119 pentua, ja ulkomaantuonteja oli peräti 103.
Ja mistä nämä ulkomaiset pennut sitten tulevat? 45 tuli Tshekin tasavallasta, 27 Venäjältä ja 16 muualta Itä-Euroopasta. Tarkempi tarkastelu osoittaa, että usein samasta pentueesta tuotiin useampi koira. Venäjältä tuli yhdeltä kasvattajalta 12 koiraa, 11 saman uroksen jälkeläisiä ja kuusi saman nartun jälkeläisiä, joista viisi samasta pentueesta.
Kasvattaja ja hänen kennelnimensä ovat tuttuja myös kääpiökoirapiireissä, sillä samasta paikasta on Suomeen tullut myös sellaisia suosikkirotuja kuin chihuahua ja yorkshirenterrieri.
Tuskinpa yksittäiset suomalaiset koiran ostajat keksisivät mennä itse hakemaan koiraa Itä-Euroopan maista olevilta kasvattajilta, vaan asialla ovat täältä käsin toimivat, halpatuontikoiria välittävät trokarit, kun markkinoita riittää. Samalla he käärivät hyvät voitot, kun hyväuskoiset ostajat kuvittelevat saavansa koiran edullisesti hinnan ollessa muutama sata euroa halvempi kuin Suomessa kasvatetun pennun.
Parempi olisi kyllä, jos ostajat kävisivät itse paikan päällä katsomassa minkälaisista olosuhteista heidän lemmikkinsä tulee! Ja parempi olisi, jos miettisivät, millainen kuluttajasuoja heillä on, jos koira on jo tullessaan sairas tai matoinen, ja millaiset eläinlääkärilaskut ovat odotettavissa.
Tämän päivän postissa tuli myös USA:n kennelklubin AKC:n lehti AKC Gazette, jossa sikäläisen ranskanbulldoggiklubin edustaja valittelee Itä-Euroopasta USA:n markkinoille tulevista epämääräisistä pennuista. Globaali bisnes pentutehtailu näyttää olevan, sillä meilläkin viime vuonna rekisteröidyistä ranskanbulldogeista kolmannes oli tuontikoiria pääasiassa Itä-Euroopasta.
Tämän lisäksi tulevat tietysti ne lukemattomat ”paperittomat” koirat, joista ei Kennelliiton tilastoihin tule mitään merkintää.
Trokareilla riittää rahantuloa niin kauan kuin ostajia riittää. Eläinsuojeluyhdistykset ja Kennelliitto ovat kampanjoineet teemalla ”Älä osta pimeää pentua”. Jostain syystä sanoma ei ole mennyt perille, joten töitä riittää.
Samalla kannattaa miettiä, minkä verran uusia vaatimuksia (ja kustannuksia) asetetaan suomalaisille kasvattajille, ettei rohkaistaisi halpatuontia entisestään.
keskiviikko 23. kesäkuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti