sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Pohjantähden presidentti

Nyt sitten keskustallakin on kruunaamista vaille oma presidenttiehdokas, ikivihreä Paavo Väyrynen, joka on ollut puoluejohdon harmiksi otsikoissa milloin mistäkin syystä.
Ottamatta sen kummemmin kantaa Paavon poliittisiin näkemyksiin voin todeta ihan omakohtaisen kokemuksen perusteella, että hän uskoo omaavansa ainakin itsenäisyyspäivän kutsujen järjestämiseen tarvittavaa tietotaitoa, kun kokemusta trahtöörinä on.
Koiranäyttelytuomarit päätyvät usein mitä uskomattomampiin paikkoihin, ja niinpä sain muutama vuosi sitten kunnian viettää viikonlopun Keminmaalla Paavon ja vaimonsa Vuokon omistamassa Pohjanrannan hotellissa.
Bisnestä siellä olikin monenlaista: oli hotelli, ravintola, navettaan rakennettu tanssisali, Tähtiranta, isot vainiot marjapensaita ja viinimyymälä. Kyynisesti epäilimme, että on tainnut tulla EU-rahoitusta marjan viljelyyn, Paavo kun oli tuolloin europarlamentaarikko.
Hotelli tuskin olisi saanut montakaan tähteä Michelin-oppaassa, niin vaatimaton sen varustelutaso oli, mikä ei ollut ihme, kun rakennuksen tiedettiin olleen aikaisemmin kunnan vaivaistalona ja sittemmin vanhainkotina.
Paavo itse oli ilmeisesti vapaapäivillä europarlamentista, kun ehti toimia niin talkkarina yrittäen korjata huoneeni television satelliittikanavia kuin viinikauppiaana ja respanakin. Vuokko puolestaan kierteli viemässä huoneisiin henkareita.
Paavon kirjoja en ostanut enkä myös viiniä, kun olin sitä mieltä, että alkoholipitoista marjamehua ei saa viiniksi kutsua. Harry Tast oli minua kohteliaampi ja osti jopa pullon viiniä.
Paikallisten keskuudessa ehdin harjoittaa tutkivaa journalismia ja kuulin hotellin hankintahistoriasta ja muutenkin Paavon menneisyydestä Keminmaalla – jalasmökkiä myöten.
Paras juttu taisi olla kertomus Paavon linja-automatkasta Kemin keskustaan sen jälkeen kun Kekkonen oli tehnyt hänestä ulkoministerin. Paavo oli ollut sitä mieltä, ettei hänen tarvinnut kyytiä maksaa, kun oli kerran ulkoministeri, mutta topakka rahastajarouva oli todennut: ”Ole vaikka maisteri tai ministeri, mutta kyytisi maksat!”

***
La Vueltan eli sunnuntaina Madridiin päättyvän ammattipyöräilijöiden Espanjan ympäriajon seuraaminen on jäänyt vähemmälle muiden kiireiden takia.
Perjantaina ja lauantaina katsoin kuitenkin suorat lähetykset, kun La Vuelta vieraili ensimmäistä kertaa 33 vuoteen tutuissa maisemissa baskimaalla. Tunnelma oli uskomaton fanien hurratessa, kun Euskatel-joukkueen Igor Anton voitti perjantaina Bilbaoon päättyneen etapin.
Ensi vuonna La Vuelta alkaa Pohjois-Espanjasta, Pamplonasta, jossa järjestetään joka kesä perinteinen härkien juoksuttaminen kaupungin kapeilla kujilla (ja jossa useat härkien edessä juoksevat uskalikot loukkaantuvat ja joku jopa saa surmansa.)
Miettikääpä itse miten näille kaupungin kapeille kaduille ahdetaan parinsadan pyöräilijän värikäs joukko – ellei sitten lähtö tapahdu kaupungin keskusaukiolta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti