keskiviikko 14. joulukuuta 2011

FCI:n satavuotisvalioita?

Ruotsin kennelliitto juhli viikonvaihteessa näyttävästi kattojärjestömme FCI:n satavuotisjuhlavuotta.
Tukholman Pohjoismaisessa Voittajanäyttelyssä oli teemana FCI 100 vuotta, ja virallinen juhlalogo oli niin ryhmäkilpailukehässä kuin illallispöytien kukkalaitteissa, paperikasseissa ja muussa rekvisiitassa. Myös BIS-tuomarin eli suomalaisen Rainer Vuorisen oli käsketty pukeutua sinivalkoisiin väreihin.
Monet suomalaiset koirat saavuttivat Pohjoismaiden Voittaja-tittelit. Mutta miten monet ovat saaneet FCI:n satavuotisvalion (FCI Centenary Champion) tittelin? Ainakaan toistaiseksi en ole huomannut kenenkään käyttävän tuota titteliä.
Tittelin saavuttamiseksi koiran piti saavuttaa joko 2 CACIB:ia tai 1 CACIB ja 2 varaCACIB:ia kolmessa FCI:n satavuotisnäyttelyiksi nimetyssä näyttelyssä eli toukokuussa Saksassa Dortmundissa, heinäkuussa Pariisin maailmannäyttelyssä tai syyskuussa Hollannissa järjestetyssä Euroopan Voittaja-näyttelyssä.
Satavuotisvalion tittelin saavuttaminen takaa koiralle elinikäisen osallistumisen valioluokkaan FCI:n hyväksymissä kansainvälisissä näyttelyissä.
Yhden suomalaisen suomenajokoiran kuulin nuo meriitit saavuttaneen, mutta kun omistaja kyseli tittelin vahvistamista, hänen käskettiin kääntyä FCI:n toimiston puoleen – josta taas käskettiin kääntyä oman maan kennelliiton puoleen.
Saapa nähdä, miten kauan kestää ennen kuin byrokratian rattaat ovat pyörineet niin kauan, että titteli on saatu vahvistettua ja kirjattua koiran tietoihin ihan virallisestikin.

***
Aijai miten hyvää teki nähdä taas tänä iltana, etteivät presidenttiehdokkaat ole kuunnelleet näitä "kokonaisvaltaisen koiranjalostuksen" asiantuntijoita, vaan ovat hankkineet koiran ihan oman mieltymyksensä mukaan.
Sauli Niinistön perheellähän on bostoninterrieri ja Paavo Lipposella westie (jota kuulemma joskus Kennelliitossakin töissä ollut Iris Leikkonen silloin tällöin ulkoiluttelee). Ainakin takavuosina Paavo Arhinmäellä oli suomenajokoira. Nyt sitten Ruotsalaisen kansanpuolueen ehdokas Eva Biaudet nähtiin ohjelman esittelyssä ulkoiluttamassa mopsiaan tuossa kulmakunnan koira-aitauksessa. Ei ihme, jos professorit ovat järkyttyneitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti