torstai 6. syyskuuta 2012

Syyskauden aloitus

Syksyn tulon tietää viimeistään siitä, kun on matkattava Kasarmitorin kulmille.
Suomen Kääpiökoirayhdistyksen hallitus kokoontui siellä eilen illalla ensimmäiseen kokoukseensa kesälomien jälkeen. Kaikki olivat paikalla innokkaina jatkamaan kautta, ja ihailla täytyy sitäkin hallituksen jäsentä, joka ajaa 4-5 tunnin automatkan ja palaa sitten yötä myöten kotiinsa.
Kesäkausi oli hiljainen, minkä rutiiniasioita kuten jäseneksi liittymistä tai kennelnimianomuksia käsiteltiin sähköpostitse. Ja tietenkin järjestettiin Kaivarin näyttely.
Siitä olimme saaneet kirjalliset moitteet Kennelliitolta, koska kahdella tuomarilla tuo arvosteltava koiramäärä ylitti 85 koiran rajan, toisella kahdella ja toisella yhdellä koiralla.
Kun tuloksia tarkasteltiin, kävi ilmi, että tuon kahden koiran ylittäneen tuomarin kehästä oli poissa kaksi koiraa, eli lopulliseksi määräksi jäi 85, ja toisella, yhdellä ylittäneellä, oli poissa seitsemän koiraa, joten hän arvosteli 79 koiraa eikä suinkaan 86.
Sitten oli yksi suosittu tuomari, jolta siirrettiin pois pentu- ja junioriluokan koiria niin, että hänelle jäi 84 koiraa. Lopulliseksi koiramääräksi muodostui kuitenkin 89, kun viisi juniorikoiraa oli palkittu toisessa kehässä sertifikaatin arvoisella ja tulivat tämän alkuperäisen kehään arvosteltavaksi ja sijoitettavaksi Paras uros- ja Paras narttu-luokissa.
Kuulin, että Helsingissä järjestetty kansainvälinen näyttely sai sekin kirjalliset moitteet, vaikka heillä oli tuomarille merkitty laskuvirheen vuoksi 86 koiraa, kun oikea määrä oli 85. Asia korjattiin Kennelliittoon, mutta pyyhkeitä tuli silti. Edelleenkin kuulutan tervettä järkeä näissäkin asioissa.
Kun ollaan syyskuussa, eilisessä kokouksessa käytiin jo läpi syyskokoussuunnitelmia ja mietittiin ensi vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion valmistelemista.
Tärkeänä asiana oli esillä Kennelliitolle lähetettävä esitys liiton kurinpitolautakunnan antamista rangaistuksista ja ns. lisäseuraamuksista kuten rekisteröinti- ja näyttelykielloista tiedottamisesta rotujärjestöille ja rotuyhdistyksille.
Nyt Kennelliiton hallitus päättää erikseen näiden päätösten julkaisemisesta Koiramme-lehdessä, jolloin kiellon voimaantulosta on jo kulunut jokunen kuukausi. Rotujärjestölle tai –yhdistykselle asiasta ei tiedoteta – sillä seurauksella, että se voi tietämättömyydestä ottaa yhdistyksen pentuvälitykseen pentuja, joita ei voidakaan rekisteröidä kasvattajan rekisteröintikiellon takia.
Tai yhdistyksen luottamustehtävissä (vaikkapa juuri pentuvälittäjänä ja –neuvojana tai jalostustoimikunnassa) voi toimia henkilö, jolle on annettu rekisteröintikielto.
Tavallista tämä ei ole, mutta näinkin voi tapahtua, ja kaikkien uskottavuushan siinä menee, jos näin käy. Huhujen perusteella ei voida toimia, joten tiedon saaminen Kennelliitosta on oleellista.
Kokouksen pöytäkirjan ulkopuolella siunailtiin myös tätä maailmanmenoa, kun yksi ja toinen on valmis käräjöimään asioista, joissa pitäisi tietää häviävänsä, mutta onpahan kiusattu yhdistyksen hallitusta – unohtaen, että samalla kiusataan koko yhdistystä ja sen jäseniä, eikä todellakaan auteta rotua. Yhdistyshän on me, jotka olemme sen jäseniä, ei ainoastaan sen hallitus - jonka me itse olemme demokraattisesti valinneet!
Nyt yhdelle yhdistykselle oli pamahtanut monen tuhannen euron asianajolasku, vaikka käräjille ei ollut vielä edes ehditty. Ensin tuli kanne vuoden koira-pisteiden laskusta ja nyt moititaan vuosikokousta, jonka pöytäkirjaan oli kirjattu eriäviä mielipiteitä lähes kohtaan kuin kohtaan. Esimerkiksi kokouksen puheenjohtajan valinta selkeällä äänestyksellä ei kelvannut, ja eriävä mielipide esitettiin myös siitä, kun kokous valitsi hallituksen jäsenen pöytäkirjantarkastajaksi.
Ketähän tämäkin auttaa?
***
Anteeksi nyt hyvät tennisharrastajat, jos mielipiteeni USA:n avoimista ja sen televisioselostuksista ovat teitä loukanneet. Maskun miehen menestys näkyy tuloksista eikä sitä tarvitse selittää kuvitellulla pahalla olollani.
Suuri osa hänen toisen kierroksen ottelustaan esitettiin kyllä Eurosport-2-kanavalla, mutta selostajina olivat britit, ja taitaa siellä olla kommentaattoreina myös australialaisia entisiä ammattipelaajia, joten lähestymistapa on erilainen kuin ykköskanavalla. Sama pätee vaikkapa pyöräilyyn, vaikka ykkösen Peter Selinin selostustyylistä pidänkin.
Jätän nyt suomalaiset tennistähdet ja –selostajat rauhaan. Sen sijaan saatan vielä sanoa yhtä ja toista kisoista, joissa suomalaisia ei ole mukana, kuten meneillään olevasta Espanjan ympäriajosta Vueltasta tai tulevasta golfin Ryder Cupista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti