maanantai 3. syyskuuta 2012

Tynkä Euroopan Voittaja-näyttely

Tämänvuotisesta Euroopan Voittaja-näyttelystä lokakuun alussa Romanian pääkaupungissa Bukarestissa uhkaa tulla varsinainen tynkänäyttely: perjantaina, kun ilmoittautumisaikaa oli jäljellä kolme päivää, näyttelyyn oli ilmoitettu vajaat 2300 koiraa.
Pariakymmentä tuhatta lienee odotettu, mutta kauas tästä luvusta jäätäneen. Ei sitten ihme, että niin romanialaiset kuin kansainvälisen kattojärjestömme FCI:n herratkin ovat hätääntyneet. Jo joitakin viikkoja sitten FCI:n puheenjohtaja Hans Muller esitti liiton internetsivuilla tyypillisen kapulakielisen vetoomuksen todeten FCI:n pitävän eläinsuojeluasioita ja koirien hyvinvointia etualalla ja antaen tukensa Romanian kennelpäättäjille.
Romanialaiset ovat puolestaan syyttäneet koirakadosta Euroopan taloudellista tilannetta, eläinsuojeluaktivisteja, jotka on haukuttu ohimennen, kun eivät muka ole tehneet yhtä paljon maan kulkukoirien kohtelun kohentamiseksi kuin he itse, sekä rikollisuudesta ja maan teiden kunnosta vallitsevia harhaluuloja.
Tuskinpa Romanian menoa nähneet, yleensä autoilla koiranäyttelyihin matkaavat länsieurooppalaiset vakuuttuvat, jos heille kerrotaan, että valtateitä ei ole, mutta muut tiet ovat hyvässä kunnossa, ja rikollisten sijasta romanialaiset ovat hyvin lähimmäisrakasta kansaa!
Katukoirien tilanteen ja eläinsuojeluasioiden esille nostamisen ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä, sillä näistä asioista puhutaan nykyisin – onneksi – aina, kun siihen tarjoutuu tilaisuus. Eikä se todellisuus Romaniassa kovin ruusuinen ole.
Samalla tavalla puhutaan ihmisoikeuksistakin järjestettäessä urheilu- ja kulttuuritapahtumia epämääräisissä paikoissa, olkoon sitten Formula-ykköset Bahrainissa tai lätkän MM-kisat Valkovenäjällä. (Eikä Bahrainin oppositio olisikaan saanut niin paljon julkisuutta ilman formuloita.)
Romanian kohdalla kannattaa syyttää liian suurisuuntaisia suunnitelmia, kun siellä on kuviteltu heidän omilla kansalaisillaan ja muilla eurooppalaisilla olevan varaa tai innostusta näyttelyttää koiriaan viikon näyttelyputkessa erikoisnäyttelyissä ja tavallisissa "kansallisissa" näyttelyissä epärealistisilla ilmoittautumismaksuilla.
Innostusta ei lisää se, että tuomarit ovat pääsääntöisesti niitä samoja FCI:n ja eri kennelklubien vaikuttajia, jotka arvostelevat sekä Maailman- että Euroopan Voittajanäyttelyissä vuodesta toiseen, usein samoja rotuja - ja liekö edes mietitty, miten suuria asiantuntijoita he näissä roduissa ovat.
Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten romanialaiset jättilaskusta selviävät, sillä epäilenpä kenenkään käärivän näyttelystä jättivoittoja. Toivottavasti EUV-näyttelyn lukuisat tuomarit eivät ole sijoittaneet omia rahojaan matkalippuihin, tai ainakin saavat omansa takaisin.

Miksi sitten Romanialle myönnettiin tuon näyttelyn järjestämisoikeus? FCI:n Euroopan osaston kokous sen myönsi, ja itsekin olin siellä paikalla.
Romanialaiset olivat käyneet jo aikoja näkyvää PR-kampanjaa näyttelyn saamiseksi: arvonäyttelyihin tuotiin autolasteittain syötävää ja erityisesti juotavaa (jota käytäntöä meidänkin standeillamme näytetään matkitun) päättäjien taivuttelemiseksi.
Tarjoiluista piittaamatta kokouksessa Pohjoismaat eivät äänestäneet niinkään Romanian puolesta vaan Tshekkiä vastaan, sillä tuolloin käsiteltävänä olivat vain näiden kahden maan anomukset. Kun Tshekki oli rajannut päivämääränsä tiettyihin päiviin helmikuussa eli ajankohtaan, jolloin Euroopan lentokentät ovat usein suljettuina lumimyrskyjen ja pakkasen takia ja liikenne jumittunut päiväkausiksi nietoksiin, emme voineet kuvitellakaan odottavamme meikäläisten pitkämatkalaisten matkustavan autoilla Baltian ja Itä-Euroopan teitä noinkin epävarmoissa olosuhteissa.

FCI:llä ja sen Euroopan osastolla on kyllä miettimisen paikka: mitä tehdään, kun maanosanäyttelyt eivät vedä? Dublinissa tuomarit pyörittelivät peukaloitaan, kun päivän työ oli vähäisen koiramäärän vuoksi tehty parhaimmillaan tunnissa tai kahdessa, koirakato viime vuonna Hollannissa oli tuntuva, ja nyt Romanian EUV-näyttelystä uhkaa tulla pannukakku. Ja ensi vuoden Budapestin Maailmanvoittaja-näyttelyn kohtalo on sekin epäselvä.
Me Pohjoismaissa voisimme miettiä myös oman ”maanosan” perustamista FCI:n sisälle, sillä me täytämme nämä kriteerit täysjäsenmaiden ja rekisteröintien suhteen. Meillä on jo vakiintunut Pohjoismaiden Voittaja-näyttely, joka kerää vuosittain yli 8000 koiraa kilpailemaan omasta tittelistämme eikä varmasti jää arvostuksessa näistä tynkänäyttelyistä jälkeen. Oman maanosa-osaston myötä meille tulisi automaattisesti paikka FCI:n hallitukseen ja sitä myötä lisää vaikutusvaltaa.

***
Onpa tässä tullut katsottua tennistä viimeisen viikon aikana, kun USA:n avoimet ovat täydessä käynnissä ja otteluita tulee niin suorana kuin nauhoitettuina lähes ympäri vuorokauden. Lukijaa länsirannikolta surkuttelen, kun hänen alueellaan ei näy Eurosport-kakkonen, vaan joutuu kuuntelemaan kansainvälisen Eurosport-ykkösen surkeasti sopertelevia suomenkielisiä selostajia. Itse olen kääntänyt kanavaa ja säästänyt jopa hyviä matseja katsottavaksi uusintana englantilaisten selostajien kommenteilla varustettuina heti, kun olen kuullut, että Arne Six on äänessä. Siksi ei tarvinnut hermostua kuunnellessaan Jarkko Niemisen toisen kierroksen ottelun selostusta, kun rökäletappiota ei turhaan selitelty.

2 kommenttia:

  1. Hei

    Koiraihmisenä blogiasi on ollut kiva ja mielenkiintoista lukea. Nyt on silti pakko kommentoida. Itse olen suuri tenniksen ystävä ja jyrkästi eri mieltä mielipiteistäsi. Juuri Sixin ja Eurosportin uudistuneen ilmeen takia nuo lähetykset ovat hyviä. Itse en tiedä lajista niin hirveästi, mutta sitä on kiva katsoa.

    Siskoni ja hänen miehensä pelaavat kolme kertaa viikossa ja vaativina tennisihmisinä ovat kehuneet noita lähetyksiä. Juuri viikonloppuna hämmästelimme miten mielenkiintoisia nuo ovat. Siellä kerrotaan vaikka mitä mielenkiintoisia juttuja, lisäksi tekniikkaa käydään ja nimet on lausuttu oikein.

    VastaaPoista
  2. Kaivopuiston koiranäyttelyn virheen jälkeen on tullut ihmeteltyä tämänkin blogin yhä jatkuvaa kielteisyyttä. Jatkuvasti tunnutaan hakevan huonoja puolia melkein joka asiasta.

    Jarkko Nieminen on näemmä jatkuvan mollaamisen alaisena kuukaudesta toiseen. Toistuvasti käytetään tätä selittelykorttia Niemisen kohdalla. Se on hieman erikoista ottaen huomioon, että juuri Lummelampi itse on selitellyt rivitolkulla omaa tapaustaan koiranäyttelyn tiimoilta? Onko tässä jotain oman pahan olon purkamista, koska monta kertaa viitataan myös siihen kritiikkiin mitä kirjoittaja itse kokee saaneensa milloin autonkuljettajilta ja milloin keneltäkin?

    Mitä tuohon selostajaan taas tulee niin miksi oletetaan hänen selittelevän mitään? Eihän tuo ottelu edes tainnut tulla Eurosportilta? En ainakaan itse sitä nähnyt, vaikka miten odotin. Ei toisten suuhun voi sanoja laittaa.

    Eurosportin tennislähetykset ovat olleet nykyään nautinnollisia seurattavaa. Katsojaa ei käsitellä kuin kuusivuotiasta ja pisteiden aikana ollaan hiljaa. Yltiökriittiset urheilun keskustelupalstatkin ja twitterit ylistävät noita lähetyksiä.

    Jarmo

    VastaaPoista