sunnuntai 17. heinäkuuta 2011

Lukukoira Börje

Tiedättekö mikä on lukukoira?
En minäkään tiennyt ennen kuin luin Maltankoira-lehdestä lukukoira Börjesta, joka on käynyt tänä kesänä Leppävaaran kauppakeskus Sellon kirjastossa auttamassa lukuvaikeuksista kärsiviä lapsia ja nuoria.
Lukukoiraharrastus on lähtenyt USA:sta ja levinnyt mm. Britanniaan. Englanninkielinen termi on R.E.A.D. (”Reading Education Assistance Dogs”). Lukukoiran koulutuksen saaneet koirat ovat USA:ssa saaneet jo useissa osavaltioissa virallisen avustajakoiran aseman.
Ideana on, että lapset (ja myös lukuvaikeuksista kärsivät aikuiset) voivat lukea koiralle, joka kuuntelee, mutta ei korjaa heidän ääntämistään eikä muutenkaan arvostele. Koirat ovatkin ihanteellisia lukukavereita, koska ne rauhoittavat lukijaa ja alentavat verenpainetta.
Tämä Börje on viime marraskuussa Los Angelesin Beverly Hillsissä Kaliforniassa syntynyt maltankoira, joka muutti keväällä emäntänsä kanssa Suomeen. Sellon kirjastossa se on ollut lukukoirana kesäkuun alusta.
Nyt heinäkuussa on pidetty taukoa, mutta lukusessiot jatkuvat jälleen elokuussa.
Maltankoira-lehdessä Börjen emäntä kertoo koiran pitävän myös lukijoiden rapsutuksesta lukuun ottamatta niitä aikoja, jotka se lepää omassa kassissaan.
Börjen kokemuksista voi lukea sen omasta blogista osoitteesta http://lukukoira.blogspot.com
Hienoa toimintaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti