perjantai 19. elokuuta 2011

Kaivarikiireitä ja maailman menoa

Kaivopuiston elokuun lopun koiranäyttely on teettänyt sen verran paljon töitä, että monien tärkeiden asioiden kommentointi on jäänyt väliin…mitä nyt olen itsekseni kiukuissani ja muuten mutissut!
Nyt jo helpottaa, kun luettelo on kirjapainossa, kilpailunumerot ja aikataulut toimitettu osanottajille, ruusukkeet tulleet Englannista, toaletit ja liikennemerkit saatu järjestykseen ja viimeisiä palavereja pidetty niin Ursulassa kuin kauppatorin laidalla Salutorgetissakin.

***
Viime viikon aikana tulleet puhelut eivät ole suinkaan koskeneet koiranäyttelyä vaan tulevia presidentinvaaleja ja Englannin mellakointia ja ryöstelyä.
Presidentinvaaleihinhan tuli aivan uudenlaista vipinää, kun entinen pääministeri Paavo Lipponen ilmoittautui kisaan ja kepullekin tuli kiire löytää varteenotettava ehdokas.
Muuan soittaja muistutti, miten arvostettu valtiomies Lipponen maailmalla on ja miten vankka hänen ulko- ja turvallisuuspoliittinen osaamisensa on. Tuumittiin, miten hän pääministeriaikanaan piti demareiden Halosen ja Tuomiojan järjestyksessä ja jyrähteli silloin, kun tarvittiin.
Oli eurooppalainen jo paljon ennen kuin Suomessa uskallettiin edes puhua ääneen Eurooppaan menosta. Myös kielitaitoa hänellä on, ja olen omakohtaisesti todistanut, miten hänen englannin kielensä on paljon sujuvampaa kuin suomi, kun tauot ovat lyhyempiä!
Yksi kertoi päättäneensä jo äänestää Niinistöä, mutta sanoi nyt harkitsevansa valintaa.
Kaksi asiaa on kuitenkin varmaa: presidentinvaaleissa puhutaan suoraan niin Eurooppa-politiikasta kuin ulkopolitiikastakin ja Mäntyniemen seuraavaksi isännäksi tullee koiranomistaja. Lipposen perheellä kun on westie ja Niinistöillä bostoninterrieri.

***
Lontoon ja muutaman muun Englannin kaupungin mellakointia ja kauppojen ryöstelyä seurasin Kaivarin töiden ohella niin BBC:ltä kuin kotimaisista tiedotusvälineistä – ja jos olisin ehtinyt, olisin varmaan kirjoittanut yleisönosastoon meille välitetystä vääristyneestä kuvasta.
Pohjanoteeraus taisi olla YLE:n Päivän kasvo -ohjelmassa esiintynyt sosiologi, joka selitti ryöstelyn johtuneen olemattomasta sosiaaliturvasta ja puuttuvasta turvaverkosta – kun Britanniassa on mitä kattavin sosiaaliturva työttömyyskorvauksineen, sosiaaliavustuksineen ja kunnallisine asuntoineen, julkisesta terveydenhuollosta puhumattakaan!
Samaan aikaan BBC haastatteli ryöstäjiä, joista muutama 17-vuotias tyttö kertoi olleensa mukana, kun ”se oli hauskaa” ja nuori mies selitti, miten hänen vanhempansa tiesivät, missä hän oli, muttei heistä kannattanut välittää, kun eivät voi tehdä muuta kuin huutaa.
Nyt sitten oikeudessa teoistaan on ollut vastaamassa syrjäytyneiden nuorten lisäksi niin 14-vuotiaita kakaroita, hyvin toimeentulevien perheiden lapsia kuin yliopisto-opiskelijoita ja työssäkäyviä ihmisiä, joista osa suunnitteli jo etukäteen, mistä liikkeestä löytyivät viimeisimmät muotivaatteet ja paras elektroniikka.

***
Britanniassa keskustellaan nyt vastuukysymyksistä, eli kenen vastuulla lasten ja nuorten kasvatus on, kun perheet sysäävät vastuuta kouluille ja koulut puolestaan odottavat kotien kantavan oman vastuunsa.
Näistä vastuukysymyksistä tuli mieleeni muutaman vuoden takainen tapaus meidän Kaivopuiston koiranäyttelystämme. Muuan 9-10-vuotiaan tytön äiti haukkui meidät lyttyyn näyttelyn jälkeen, kun hänen tytärtään ei oltu hänen mielestään kohdeltu samanarvoisesti aikuisten kanssa palkintojenjakojonossa.
Kun asiaa selviteltiin, kävi ilmi, että äiti oli heittänyt tytön ja koiran aamulla näyttelyyn ja poistunut sitten paikalta noutaakseen hänet iltapäivällä kuin päivähoidosta ikään. Kuka olisi vastannut, jos tyttöä olisi purrut jonkun toisen koira, hänen oma koiransa olisi joutunut toisen koiran puremaksi tai vaikkapa karannut? Ilmeisesti ajatuksena oli, että näyttelyn järjestäjät olisivat hoitaneet asian! Ei se niin mene.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti