lauantai 6. elokuuta 2011

Kuin kesä olisi ohi…

Kiirettä on pitänyt pari viimeistä viikkoa.
Lomalaiset ovat palailleet lomiltaan työpaikoilleen, joten nyt on jo voinut hoitaa asioita, heinäkuussa kun tuntui siltä kuin koko Suomi olisi ollut kiinni: kulmakunnan pikkuravintolat, kukkakaupat ja monet muut butiikit, virkamiehistä puhumattakaan.
Maanantaina tuli jo sellainen tunne, että kesä on ohi, vaikka sään puolesta on voinut nauttia lounasta ulkoilmassa, kun kadut täyttyivät liikenteestä ja parkkipaikkojen löytäminenkin on taas kiven takana. Kun vielä saataisiin katutyöt päätökseen ja ratikat normaalireiteilleen!
Loppuviikolla odotin vähän huolestuneena Kaivopuiston elokuun viimeisen sunnuntain koiranäyttelyn koiramääriä.
Syy huoleen oli viime aikojen vähentyneet osanottajamäärät näyttelyissä. Jossakin kesän kansainvälisessä näyttelyssä tuomareilla näytti olevan korkeintaan puolet normaalimääristä. Tanskassa ja Ruotsissa lasku on ollut tuntuvaa, vaikka euroalueen ja USA:n talousongelmien ei olisi pitänyt vielä rantautua tänne.
Ruotsissa osasyynä näyttelyosanottojen laskuun on mainittu korkeat ilmoittautumismaksut, kun ulkonäyttelyissä maksut ovat kivunneet kustannuksiltaan kalliimpien sisänäyttelyiden tasolle. Viikko sitten pidetty Ransäterin kolmen näyttelyn putki sentään keräsi kohtuullisen määrän koiria, mutta nyt elokuussa Norrköpingissä pidettävään Ruotsin Voittaja-näyttelyyn on ilmoitettu melko vaatimaton määrä koiria. Siinä sitten näyttelytoimikunta pähkäilee ylimitoitetun tuomarimäärän kanssa!
Tanska oli yrittänyt paikata vajetta järjestämällä edellisellä viikolla Vejenissä neljänä perättäisenä päivänä kansainväliset näyttelyt – vaatimattomin tuloksin. Siinä sitten samat koirat pyörivät neljä päivää eri tuomareiden kehissä.
Sääliksi käy niin näyttelyhenkilökuntaa, tuomareita ja toimitsijoita kuin koiriakin, joita on pyöritelty kuumalla säällä usein hiostavissa muovisissa kuljetuslaatikoissa ja föönattu ja puunattu useana iltana.
Kaivopuiston koiramäärät sain perjantaina ja totesin, että ei häpeämistä: 1300 koiraa, jossa lisäystä viimevuotiseen parikymmentä koiraa, ja monia mattimyöhäisiä jouduttiin taas käännyttämään pois. Upeita koiramääriä monissa roduissa alkaen tietysti kestosuosikeista chihuahuaoista ja ranskanbulldogeista puhumattakaan 70 bostoninterrieristä.
Onneksi alustavat laskelmat osoittautuivat sen verran oikeiksi, että selvitään parin kolmen rodun pentujen siirtämisellä toisille tuomareille eikä muita suuria muutoksia jouduta tekemään.
En tiedä vielä, paljonko osanottajia on tulossa naapurimaista. Kiinnostusta sen sijaan tuntuu olevan kauempanakin: Virosta on pyydetty päästä harjoitusarvostelijaksi, ja ottipa muuan hollantilainen tuomari yhteyttä, kun halusi tulla opiskelemaan griffoneita ennen ensi vuoden arvostelukoettaan. Niissäkin riittää katsottavaa, kun ”rihveleitä” on yli 80.
Kärsimättömille kerrottakoon, että alustavat koiramäärät ja arvosteluaikataulut julkaistaan SKKY:n nettisivuilla heti ensi viikon alussa, joten malttakaa pari päivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti