lauantai 24. maaliskuuta 2012

Hallituksen iltakoulu

Kennelliiton hallitus kokoontuu yleensä maaliskuun puolessa välissä iltakouluun, jossa käydään läpi valtuustolle esitettävät edellisen vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös. Yleensä siihen menee koko ilta, kun toimintakertomuksesta on vasta raakaversio eikä konsernitilinpäätöskään ole aina valmis.
Nyt tuo iltakoulu pidettiin torstai-iltana. Kokouksessa vieraillut ulkopuolinen asiantuntija oli sitä mieltä, että hyvä kokous kestää alle tunnin. Näin vähässä ajassa selviämisestä me emme voi uneksiakaan.
Kolmelta aloitettiin ja kotiin ehdin vasta klo 23 maissa illalla, eikä varsinaisten asioiden käsittelyyn jäänyt kovin paljon aikaa, kun illalle olikin järjestetty myös virallinen hallituksen kokous. Sen esityslistalle oli koottu koko joukko vähemmän kiireellisiä asioita, joista ei kaikista ollut etukäteismateriaalia saatavana eikä niiden valmistelukaan tainnut olla sitä luokkaa kuin olisi toivonut.
Mietin kotimatkalla, että vaativampaan hallitus- ja kokoustyöskentelyyn tottuneille meidän kokouskulttuurimme taitaa olla aikamoinen yllätys. Nytkin paikalla oli pikkubussillinen Kennelliiton toimiston henkilökuntaa, jotka istuivat päättäjien pöydässä osallistuen keskusteluun ja pyrkien vaikuttamaan päätösten sisältöön.
Ei puhettakaan, että nämä virkailijat olisivat olleet läsnä vain oman alansa asioiden käsittelyssä vastaamassa mahdollisiin kysymyksiin, kuten muualla on tapana. Oli siellä mukana myös alihankintapalveluja tarjoavan yhtiön toimitusjohtaja – ilmeisesti huolehtimassa yhtiönsä eduista!
Ihmekö sitten, että kokoukset kestävät eikä luottamukselliseen, avoimeen keskusteluun hallituksen jäsenten kesken ole mahdollisuutta. Ja puhuttavaa olisi kyllä riittänyt!
Taitaa olla niin, että vuosia jatkunut toimintakulttuuri, jossa häntä pyrkii heiluttamaan koiraa eikä koira häntää ei ole muuttunut yhtään mihinkään, vaikka tänä päivänä lähes 10 miljoonan euron vuosiliikevaihdolla toimivan liiton hallinnon ja päätöksenteon pitäisi olla ammattimaista, isoista rahoista kun on kysymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti