lauantai 17. maaliskuuta 2012

Julkisen sanan neuvoston vapauttava päätös

Meillä koiramaailmassa on alkanut pyöriä monenlaisia juridisia asiantuntijoita, jotka tulkitsevat Kennelliiton sääntöjä, Suomen lakeja ja oikeuden päätöksiä niin, ettei niitä säännöt ja päätökset lukenut maallikko aina ymmärrä.
Yhteisenä nimittäjänä näille ”asiantuntijalausunnoille” tuntuu olevan, että Kennelliitto toimii lakien (joskus jopa perustuslain!) ja omien sääntöjensä vastaisesti.
Kynnys käräjöintiin tuntuu laskeneen huomattavasti, kun enää ei muisteta vanhaa sääntöä, että laiha sopu on parempi kuin lihava riita – ja tulee halvemmaksi. Ilmeisesti käräjöitsijöillä ei ole pikkurahan puutetta, kun hävityn oikeusjutun kustannukset voivat olla parinkymmenen tuhannen euron paikkeilla.
Ja kun valitetaan, valitetaan sitten kaikkiin mahdollisiin instansseihin. Nyt on valitettu myös Journalistin ohjeiden noudattamista tulkitsevan Julkisen sanan neuvostoon, koska Kennelliiton jäsenlehti, Koiramme, julkaisee hallituksen päätöksellä liiton kurinpitolautakunnan päätöksiä. Tämä asia ratkesi viime viikolla, kun neuvosto antoi lehdelle vapauttavan päätöksen. Siinä todetaan:
”Julkisen sanan neuvosto ei tulkitse päätöksissään lainsäädäntöä, vaan Journalistin ohjeita. Neuvosto ei myöskään voi ottaa kantaa kurinpitolautakunnan päätösten sisällön oikeellisuuteen, koska se ei kuulu JSN:n toimivaltaan.
Koiramme-lehti on julkaissut Kennelliiton kurinpitolautakunnan päätöksiä, joissa kantelijat mainitaan nimeltä. Liitto on yksityisoikeudellinen yhteisö, joka ei käytä julkista valtaa. Liittoon kuuluminen on vapaaehtoista. Liitolla on säännöt, joihin jäsenet ovat liittyessään sitoutuneet. Sääntöjen mukaan liittohallitus voi päättää kurinpitolautakunnan ratkaisujen julkaisemisesta. Tämä kaikki on ollut kantelijoiden tiedossa, kun he ovat liittyneet Kennelliittoon. Tämän vuoksi Julkisen sanan neuvosto katsoo, että nimien julkaisua ei voi pitää kohtuuttomana.
Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Koiramme-lehti ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.”
Koko päätöksen voi lukea Julkisen sanan neuvoston internetsivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti