sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Kennelklubi ja Kennelliitto

Ritva Raidan poismenosta kertovaa uutista lukeneet ovat jääneet hämilleen, kun tekstissä puhuttiin sekä Kennelliitosta että Kennelklubista. Hänen kerrottiin myös saaneen kennelnimen ennen kuin hän liittyi Suomen Kennelliiton jäseneksi.
Selvyyden vuoksi tässä on paikallaan historian oppitunti.
Suomen ensimmäinen virallinen kennelliitto oli Finska Kennelklubben – Suomen Kenneklubi, jonka säännöt vahvisti Venäjän Suomen suurruhtinaskunnan senaatin talousosasto 31. lokakuuta 1889. Näin Finska Kennelklubbenista - Suomen Kennelklubista tuli Pohjoismaiden vanhin kennelliitto, sillä se ehdittiin perustaa hieman ennen Ruotsin kennelliittoa.
Uutisessa mainittu Kennelklubin Liitto-osasto syntyi vuonna 1921, kun aikalaistietojen mukaan ”kituvaa elämää” viettäneet Foksterrieriklubi, Poliisikoiraklubi ja ”luxus-koiria” edustanut Seurakoiraklubi päättivät yhdistyä yhdeksi Liitto-osastoksi.
Liitto-osasto piti ensimmäisen koiranäyttelynsä Kaivohuoneella Helsingissä vuonna 1922. Näyttelyitä järjestettiin myös Kaartin maneesissa ja myöhemmin vanhassa Messuhallissa.
Kennelklubi oli myös Suomen edustaja kansainvälisessä koiranjalostuksen kattojärjestössä FCI:ssä.
Suomen Kennelliitto perustettiin vuonna 1934. Sen perustajat kokivat Kennelklubin säännöiltään jäykäksi ja elitistiseksi. Myös kielipolitiikka näytti olevan mukana (kuten se näyttää olevan joskus vielä tänä päivänäkin, kun toista kotimaista kieltä karsastetaan ja pohjoismaiseen yhteistyöhön etenkin ruotsalaisten kanssa suhtaudutaan varauksella. Se alemmuudentunto, se alemmuudentunto!)
Kennelklubi ja Kennelliitto yhdistyivät nykyiseksi Suomen Kennelliitoksi vuonna 1962 – ilmeisen pitkällisten ja joskus riitaistenkin neuvottelujen jälkeen.
Monet vielä tänä päivänäkin harrastuksessa vaikuttavat merkkihenkilöt tulivat harrastukseen mukaan Kennelklubin kautta ja liittyivät jäseneksi Kennelliittoon vasta myöhemmin. Näin näyttää käyneen Ritvankin kohdalla.
Lisätietoja Kennelklubin ja Kennelliiton historiasta löytyy osoitteesta www.toydogs.net/tiedote/skl120.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti