tiistai 28. elokuuta 2012

Ajattelemattomuutta ja anteeksipyyntö

Kaivopuiston koiranäyttelyn tuloksia tarkastellessani huomasin, että näyttelyyn oli osallistunut koira, jonka ei olisi meidän omien sisäisten sääntöjen perusteella koskaan pitänyt siihen osallistua.
Kennelliiton näyttely-, jääviys- ja muita sääntöjä ei toki oltu rikottu, vaan tuon pentukoiran osallistuminen ja sen saamat tulokset olivat aivan sääntöjen mukaiset.
Meillä on rotujärjestön sisällä ollut jo vuosia oma, tiukempi sääntö, joka on julkaistu näyttelyn tietojen yhteydessä omilla sivuillamme sekä näyttelyluettelossa: näyttelytoimikunnan jäsenet ja heidän perheenjäsenensä eivät kilpaile omistamillaan koirilla meidän näyttelyssämme.
Säännön tarkoituksena on välttää edes antamasta kuvaa, että näyttelytoimikunnan jäsenet ovat valitsemassa omille ja perheenjäsentensä koirille sopivia tuomareita (olkoonkin, etteivät yksityiset jäsenet tuomarilistoja paljon sorkkimaan pääse). Eli tasainen pelikenttä kaikille.
Tällä nimenomaisella pennulla on kolme omistajaa, joista yhden omistajan äiti on näyttelytoimikunnan jäsen.
Miksi tätä ei huomattu? Luulen, että me näyttelytoimikunnassa olemme pitäneet asiaa niin itsestään selvänä, että emme ole huomanneet ottaa sitä erikseen kokouksissa esille, joten asia ei varmasti ole tullut ko. toimikunnan jäsenen mieleenkään, sillä hän on tullut toimikunnan jäseneksi vasta jokunen vuosi sitten (eikä hän esittänyt koiraa kehässä).
Alihankkijamme Showlink Oy ei ole välttämättä meidän säännöstämme tiennyt, ja, kuten sanottu, koiran ilmoittautuminen on Kennelliiton sääntöjen mukaista. Ilmoitettujen koirien sähköisiä tietoja tarkastettaessa taas käy ilmi, että koiran on ilmoittanut näyttelyyn yksi koiran omistajista, mutta kahden muun, mm. tämän perheenjäsenen, omistajatietoja ei tässä tiedostossa näy.
Minun olisi pitänyt huomata asia siinä vaiheessa, kun sijoittelin näyttelyn koiratietoja näyttelyluettelon sivuille sitä taitettaessa. Enpäs huomannut, ja moka oli minun. Kun luettelolla oli kiire kirjapainoon, en edes tutkinut yksittäisten koirien tietoja, vaan yritin varmistaa koirien kilpailunumeroista, että jokainen koira sivunvaihtovaiheessa tulee mukaan. Muistan kyllä vilkaisseeni tämän rodun pentujen osoitetietoja ja todenneeni, että Helsingin osoitteita ei ole.
Ei auta kuin esittää nöyrä anteeksipyyntö ja luvata, että skarpataan jatkossa.

Näyttelytoimikunnan jäsenten koirien osallistuminen näyttelyyn, jota he ovat järjestämässä, on aiheuttanut keskustelua vuodesta toiseen. Osallistumisen puolesta puhuu se, että pienemmissä rotujärjestöissä ne samat ihmiset, jotka kilpailevat koirillaan näyttelyissä, ovat myös niitä, jotka näyttelyn työt tekevät. Kunhan varmistetaan, etteivät nämä henkilöt esitä koiriaan kehässä, tai jos esittävät, eivät ole etukäteen tuomarin kanssa tekemisissä.
Isoissa näyttelyissä osallistumiskielto kyllä mielestäni puoltaa paikkaansa, sillä näyttelyssä riittää riittävästi tekemistä ilman, että pitää huolehtia omista rekuista ja jännätä niiden menestymisestä - varsinkin kun Suomessa riittää muita näyttelyitä, joissa koiransa kanssa kilpailla.
Tuomareidenkin kannalta on miellyttävämpi, jos näyttelytoimikunnan jäsenet pitävät koiransa kotona. Ei ole kovin hauska katsoa nyrpeää naamaa iltaruoalla, jos näyttelyn puheenjohtajan koirat ovat päivän aikana saaneet kehässä sinisiä tai keltaisia nauhoja. Tai kuunnella lentokentälle kuljettavan autokuskin narinaa tuomarista, joka ei mitään ymmärtänyt, kun heitti heidän koiransa ulos sinisellä nauhalla – ja sattuu itse olemaan se tuomari.
Eniten puhetta ja uskottavuuden menetystä tavallisten näytteilleasettajien keskuudessa aiheuttavat kuitenkin nämä tuomarikoiranomistajat, jotka keplottelevat koiriensa omistajuudella: koiran omistajat vaihtuvat näyttelystä toiseen riippuen siitä, toimiiko koiran omistaja tuomarina näyttelyssä vai ei ja saako koira jääviyssäännön mukaan osallistua näyttelyyn vai.
Näissä tapauksissa voisi valita aivan selkeästi, missä roolissa aikoo harrastuksessa toimia, tuomarina vai vuoden koira-pisteistä kilpailevana kilpailijana, jolla ei ole varaa olla poissa yhdestäkään isommasta näyttelystä.
Samoin voitaisiin miettiä, onko sääntöjen tiukentamisen paikka niin, että voidakseen kilpailla näyttelyssä koiran omistajatietojen pitää täsmätä ilmoittautumisen päättymisen aikaan Kennelliiton rekisteriin kirjattujen omistajatietojen kanssa, tai ainakin omistajamuutoksen pitää olla tuolloin vireillä.
Uskottavuudesta tässä kuitenkin on kyse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti