lauantai 8. toukokuuta 2010

Britannian vaalitunnelmia

Britit kävivät torstaina vaaliuurnilla parlamenttivaaleissa, joista oli ennustettu jännittävimpiä vuosikymmeniin.
Kun olen aikanaan asunut Lontoossa ja olen seurannut Britannian politiikkaa tiiviisti siitä lähtien, raivasin loppuviikon aikatauluani voidakseni seurata vaalien tulospalvelua BBC:ltä katkeraan loppuun asti.
Tiesin, että myöhään (tai aikaiseen, miten sen ottaa) menee, kun äänestyspaikat sulkeutuivat vasta puolelta öin meidän aikaamme ja Britanniassa ei ole elektronista äänestystä. Niinpä rehkin ensin illalla kuntosalilla, jotta jaksaisin virkeänä loppuun asti.
Tällä kertaa BBC:n World Service oli ottanut opikseen edellisestä kerrasta ja lähetti sovinnolla samaa, kotimaisille katsojille suunnattua vaaliohjelmaa sen sijaan, että olisi keskeyttänyt ohjelmaa omilla juonnoillaan ja kommenteillaan. Pyöräähän ei tarvitse keksiä uudestaan, jos joku on sen jo keksinyt.
Asialla olivat raudankovat ammattilaiset ankkurin David Dimblebyn johdolla. Mieltä hiveli seurata, miten Jeremy Paxman grillasi poliitikoita, hänellä kun ei ole tapana kunnioittaa kuvia.
Itse vaalien tulos ratkesi vasta aamupäivällä. David Cameronin johtamat konservatiivit saivat suurimman vaalivoittonsa 80 vuoteen, kun taas väsähtäneen pääministeri Gordon Brownin johtama labour kärsi suurimman tappionsa sitten 1930-luvun. Ennalta paljon mainosta saaneiden liberaalidemokraattien kupla puhkesi ja paikkamenetyksiä tuli, mutta puolue on vaa’ankieliasemassa, koska konservatiivit eivät saaneet enemmistöä parlamentissa.
Nyt sitten neuvotellaan uudesta hallituksesta. Brown näyttää yrittävän pitää kiinni virastaan kynsin hampain. Asiantuntijat kuitenkin ennustavat, että Cameron muodostaa uuden hallituksen ja Brown saa pakata kimpsunsa ja kampsunsa ja muuttaa Downing Street kympistä.
Cameron on puheenjohtajakaudellaan uudistanut konservatiivipuolueen ja vienyt sen lähemmäksi poliittista keskustaa. Samaan aikaan monet vanhat ”änkyräkonservatiivit” ovat jääneet eläkkeelle, joten konservatiivipuolue on lähempänä USA:n demokraatteja kuin republikaaneja (ja vaalikampanjan aikana puolueella oli amerikkalaisia demokraattipuolueen käyttämiä vaaliasiantuntijoita konsultteina, mikä näkyi vaalikampanjassa..)
Vaalitulosten seurannassa meni niin paljon aikaa, että kaatosade oli ehtinyt Kaivarin kulmille siinä vaiheessa, kun pääsin viikonlopun ruokaostoksille. Vettä tuli niin kaatamalla, ettei ohikulkijoita ollut tuntea ja sai katsoa kahteen kertaan, kuka huuteli ”Terve terve” mustan lierihattunsa alta. Paikallinen kuuluisuus Andy McCoyhan se oli, ruokakaupasta tulossa hänkin.
Ja lakosta ja lakkouutisista huolimatta paikalliskaupassamme Stokkalla ei näyttänyt olevan mitään pulaa ruokatarvikkeista…

Tuomarikoulutusta

Koiraharrastuksessa on ollut tällä viikolla päällisin puolin hiljaista, vaikka pinnan alla kuulemma kuhisee.
Alkuviikosta olimme naapurin kanssa arvioimassa uusien tuomariehdokkaiden tietoja ja taitoja ranskanbulldogeissa. Koiria oli paikalla edustava kokoelma, ja kokelaat olivat perehtyneet rotuun sen verran hyvin, että kaikki neljä voitiin hyväksyä.
Näissä tilaisuuksissa on aina paikalla Kennelliiton nimeämä valvoja, jonka tehtävänä on varmistaa, että kaikki sujuu sääntöjen mukaan. Niin nytkin.
Yllätykseksemme kuulimme, että nyt tämä valvoja täyttää Kennelliitolle erillisen valvontalomakkeen, jossa otetaan kantaa tilaisuuden järjestelyihin. Järjestävälle rotujärjestölle ei raportista anneta kopiota.
Jäimmekin naapurin kanssa ihmettelemään, miten järjestäjät voivat korjailla mahdollisia puutteitaan, jos heille ei edes kerrota, mitä raportti sisältää.
Kaikkien osapuolten etunahan on, että nämä tilaisuudet sujuvat asiallisesti, ja jos valvojalla on huomauttamista, hän voinee opastaa järjestäjiä jo paikan päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti