tiistai 25. tammikuuta 2011

Silminnäkijän pentutehtailua

Toivottavasti halpaa ja suloista koiranpentua havittelevat näkivät eilisen illan YLE:n kakkosen silminnäkijän ohjelman ja ne olot, joista meille pentuja kaupataan.
Tuskinpa fabriikille tapahtuu yhtään mitään, vaikka sille kuullun mukaan on annettu kuukausi aikaa hoitaa asiansa kuntoon. Tehtailu siirtyy toisiin tiloihin: ostajia löytyy ja pentutrokarit käärivät isot rahat.
Ohjelmassa annettiin ymmärtää, että näitä halpatuontipentuja (jotka eivät käytännössä ole niin halpoja kuin kuvitellaan, kun pentu saatetaan joutua lopettamaan kohta Suomeen tulon jälkeen tai sitä joudutaan käyttämään toistuvasti eläinlääkärissä) tulee Viron kautta Baltian ja Venäjän pentutehtailta.
Tiedot olivat vanhentuneita, sillä miltei yhtä paljon pentuja tulee muualta Itä-Euroopasta, erityisesti Unkarista ja Tshekistä. Unkarilaisia ”paperillisia” pentuja kuljetetaan pakettiautoilla myyntiin ympäri Eurooppaa.
Olemme kampanjoineet jo vuosia pentujen halpatuontia vastaan. Ihmettelen edelleenkin, miten kuluttajat käyttävät paljon enemmän harkintaa pesukoneen tai taulutelevision kuin koiran pennun ostoon ymmärtämättä, että pesukoneellakin on takuu, mutta halpatuontipentujen välittäjiä ei saada vastuuseen.
Vastikään Ruotsissa tuomioistuin tuomitsi kaksi ruotsalaista naista yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen osallisuudesta törkeään koirien salakuljetukseen. Puolalainen mies tuomittiin kymmenen kuukauden vankeuteen törkeästä koirien salakuljetuksesta ja eläinsuojelurikoksesta. Mies pysäytettiin viime vuonna kesäkuussa, kun hänellä oli autossaan banaanilaatikoihin pakattuina 22 pentua. Oikeuden mielestä kysymyksessä oli salakuljetusliiga, joka oli kolmen vuoden ajan salakuljettanut järjestelmällisesti koiria Ruotsiin.
Meillä valvonta on hankalaa, ja oikeastaan ainoa tepsivä keino on, etteivät ostajat osta näitä halpatuontipentuja – edes säälistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti