sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Vuotta vanhempi eikä penniäkään rikkaampi

Vuoden vaihtuessa tulee mieleen vanha sanonta: ”A year older and not a penny richer…” eli vuotta vanhempi eikä penniäkään rikkaampi.
Vuoden vaihde sujui pääkaupungissa rauhallisesti: kylmää oli, ja uudenvuoden yön ilotulituskin oli tavallista vaisumpi. Kaupungin kerrotaan käyttäneen ilotulitukseen 12000 euroa, joten ei ihme, että lopputulos kalpeni maailman suurkaupunkien kuten Sydneyn sataman, Lontoon, Berliinin Brandenburgin portin tai New Yorkin Times Squaren uudenvuoden juhlallisuuksien rinnalla.
Myöskin paukuttelu oli tavallista vaisumpaa ja loppui hyvissä ajoin aamuyöllä. Hyvä niin, sillä ainakin monet koiranomistajat olivat tyytyväisiä.
Omista koiristani aikanaan bassetit eivät lotkauttaneet korvaansa, vaikka vieressä paukkui. Lhasa apsoista taas vanha herra Boomer tapasi juosta ympäri huushollia yrittäen ottaa kiinni välkkyviä valoja. Sen tytär Brenda puolestaan tärisi koko yön ensimmäisestä paukahduksesta alkaen. Sille oli tullut paukkukammo vuosia aikaisemmin vappuna, kun pikkupojat räjäyttivät paukkuraketin sen nenän edessä. Siitä lähtien Brendalle tuli aina kiire kotiin, kun vaikkapa kuuli ”rantapyssyn” harjoitusammuntoja kaukaa mereltä. Sen isoäiti puolestaan laittautui ilotulitusten ja ukkosten aikaan kiireellä omaan kuljetuslaatikkoonsa turvaan.
Vaikka tänä vuonna henkilövahinkojen ja –vaurioiden kerrottiin jääneen edellisvuosia vähemmiksi, olen edelleenkin sitä mieltä, että yksityishenkilöiden ilotulitukset taajama-alueilla tulisi kieltää lailla. Norjassa näin tehtiin pari vuotta sitten, eikä kenelläkään liene ollut valittamista.
***
Uudenvuoden päivän ohjelma meni uusiksi Pittsburghin sateen takia. Olin nimittäin varautunut katsomaan NHL:n ”talviklassikon”, ulkoilmassa pelatun Washington Capitalsin ja parin vuoden takaisen Stanley Cupin voittajan Pittsburgh Penguinsin välillä. Sen piti alkaa Suomen aikaa kahdeksalta illalla, mutta sateen takia ottelun alkua siirrettiin myöhempään iltaan, joten tosi toimiin päästiin vasta kello kolmelta yöllä.
Ottelua oli mainostettu etukäteen joukkueiden kapteenien, Capitalsin Alex Ovetshkinin ja pingviinien Sidney Crosbyn kaksintaisteluna, mutta eihän siitä oikeaa mittelöä tullut, kun kumpikaan ei onnistunut maalinteossa. Katsomossa oli 70000 henkeä seuraamassa, miten vesisateessa kiekko liukui vesiliirussa pehmeällä jäällä ja kotijoukkue hävisi 1-3. Olisi voinut säästää katsomisen sunnuntain uusintaan, ettei olisi jäänyt yöunet väliin…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti