maanantai 4. huhtikuuta 2011

Japanin hylätyt koirat

Monet ovat varmaan jo turtuneet järkyttäviin kuviin Japanin maanjäristyksestä ja tsunamista sekä tilapäismajoitukseen joutuneista, kodittomista ja Fukushiman ydinvoimalan vaaravyöhykkeeltä evakuoiduista ihmisistä. Sitä paitsi Japanin tuho on jo siirtynyt etusivujen otsikoista, kun nyt seurataan Libyan ja Syyrian tilannetta Norsunluurannikon sisällissodan ohella.
Silti Japanista on tullut hellyttäviäkin uutisia, kuten muutama päivä sitten helikopterilla pelastetusta koirasta, joka löydettiin merellä ajelehtivan tsunamin tuhoaman talon katolta kolme viikkoa tapahtuneen jälkeen.
Koira, jonka rotu ei ollut tunnistettavissa, sai ensiapua ja kiitokseksi nuoli pelastajaansa kasvoihin.
Hätämajoitukseen ilmeisesti sai tuoda myös koiria, sillä mm. BBC näytti, miten ydinvoimalan vaara-alueelta evakuoidut ihmiset ja heidän tavaransa (myös kuljetuslaatikoissa olevat pienet koirat) tarkastettiin säteilymittareilla.
Isompien koirien kanssa tilanne on lohduton. Viime viikolla ranskalaisen Agence France Press-uutistoimiston toimittaja ja kuvaaja uhmasivat vaara-aluetta ja kävivät tekemässä reportaashia vanhuksista, jotka kieltäytyivät lähtemästä kodeistaan säteilyvaarasta huolimatta.
Ensimmäisenä heitä vastaan autiolla tiellä tuli kolme isokokoista koiraa, jotka niiden omistajat olivat joutuneet hylkäämään. Varsinkin yksi näistä koirista, vanha tiibetinmastiffi, oli lohduton näky.
Useissa luonnonmullituksiin varautuneissa maissa paikalliset eläinsuojeluyhdistykset ja kennelklubit ovat varautuneet huolehtimaan myös lemmikkieläimistä katastrofin uhatessa. Näin esimerkiksi Australian tulvien aikana tai hirmumyrsky Katrinan iskiessä USA:n etelän rannikkovaltioihin.
Myös japanilaiset eläinsuojeluyhdistykset ja Japanin kennelklubi tekevät varmasti parhaansa ylitsevoimaisessa tilanteessa, joten ei ihme, että tämän viikonlopun suuri kansainvälinen koiranäyttely peruutettiin, kun isommat asiat ajavat harrastusten ohi.
Muuten, mitähän meillä tapahtuisi, jos väestöä jouduttaisiin ohjaamaan väestönsuojiin? Miten moni koiranomistaja olisi valmis jättämään lemmikkinsä oman onnensa nojaan, lemmikkieläimiä kun ei tietääkseni saa viedä väestönsuojiin? Ratkaisu olisi varmasti sydäntä särkevä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti