tiistai 19. huhtikuuta 2011

Tuloskierros

Vaalit tulivat ja menivät. Kansa on puhunut ja pulinat pois, kuten Johannes Virolainen aikanaan tokaisi.
Silti monelle tulos tuli shokkina, kun oli jo ehditty tuudittautua ajatukseen, että Suomi on EU-jäsenyyden myötä avautunut ja kansainvälistynyt, ja asenteet ovat pikku hiljaa muuttuneet suvaitsevammiksi. Jo vaalikampanjan aikana ilmenneet ylilyönnit kuitenkin antoivat aiheen olettaa, että asenneilmasto ja otteet sen mukana ovat koventuneet. Tuskin lopputulos kuitenkaan on niin hälyttävä kuin mitä monet ulkomaiset tiedotusvälineet ovat ehtineet ounastella.
Joku ehti jo kommentoida, että muu Suomi muistutti vaaleilla, että Kehä III:n ulkopuolellakin on elämää.
Siksi kävinkin katsomassa tarkemmin, miten omalla äänestysalueellani oli äänestetty, ja miten poikettiin valtakunnasta keskimäärin.
Äänestysprosentti oli 83,7, mikä on reilusti keskiarvon yläpuolella, vaikka joku alue Helsingissä pani vieläkin paremmaksi.
Suurimmat puolueet olivat kokoomus (37,3%), vihreät (21,4%) ja ruotsalaiset (15,8%).  Vasemmistoliitto kiri demareiden ohi 0,1 prosenttiyksiköllä kahdeksaan prosenttiin, persut saivat 4,7% ja keskusta 3,0%.
Kymmenen kärkikin oli hieman erilainen kuin joillakin toisilla äänestysalueilla, eli: Ben Zyskowics ja Jan Vapaavuori (kok), Pekka Haavisto (vihr), Jörn Donner (rkp), Paavo Arhinmäki (vas), Osmo Soininvaara (vihr), Astrid Thors ja Marcus Rantala (rkp), Lasse Männistö ja Jaana Pelkonen (kok). Istuva pääministeri Mari Kiviniemi löytyi sijalta 19, eli ainakaan näillä kulmilla HIFK:n paidan pukeminen ylle ei auttanut.

***
Maanantai-iltana voitiin sitten jännittää jääkiekon SM-finaaleja, kun mestaruus oli katkolla HIFK:lle Espoossa pelatussa neljännessä pelissä. Tulihan se mestaruus, nyt ensimmäistä kertaa 13 vuoteen, ja tunnelma Espoon jäähallissa oli niin punainen, että olisi luullut kotihallissa pelattavan! Havis Amandakin sai Hifkin paidan päälleen, ja tiistaina on kuulemma ne oikeat mestaruusjuhlat. Mahtaa olla menoa kaupungilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti