sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Luontoa kaupungissa

Harvemmin kotikaupungissaan käppäilee kamera kainalossa kuin turisti ikään, mutta nyt olisi pitänyt.
Nimittäin Helsingin keskustassa Ylioppilastalon edessä oli äsken joukko ihmisiä, paikallisia ja turisteja, tuijottelemassa yläilmoihin Mannerheimintien toiselle puolelle Forumin kortteliin. Minäkin pysähdyin ihmettelemään, ja kukas muu siellä istui Hufvudstadsbladetin talon yläkerrosten tasanteella kuin paikallinen kuuluisuus.
Sieltä tämä nähtävyys, huuhkaja, tarkkaili pääkadun liikennettä upeita sulkiaan pöyhistellen ja välillä siipiään levitellen. Ja mikäs oli istuskellessa, kun sää oli keväisen lämmin ja aurinko oli vasta laskemassa länteen.
Tämä huuhkaja on saanut viime viikkoina lehdissä paljon palstatilaa, sillä sillä on ollut pesä Forumin korttelissa ja pesässä kolme poikasta. Nyt nämä poikaset ovat tehneet ensimmäisiä lentoharjoituksiaan, jotka eivät ole aina päättyneet onnellisesti. Toinen poikanen putosi kadulle raitiovaunukiskoille, josta Pelastuslaitoksen pojat kävivät poimimassa sen ja nostivat pesään. Toinen taas putosi neonkyltin päälle, noukittiin jälleen talteen ja vietiin pesään turvaan.
(Meillähän on Pelastuslaitoksella aivan oma eläinpelastusyksikkö, Pulu-1, joka hoitelee kaupungin eläinpelastustehtävät asiantuntemuksella. Kaivopuiston näyttelyssäkin Pulun pojat ovat olleet esittelemässä toimintaansa ja hoitelemassa ensiapua.)
Ei tuo huuhkaja aivan vaaraton ole kaupungin nelijalkaisille. Muutama päivä sitten kerrottiin, miten se syöksyi läheisellä Narikkatorilla omistajansa kanssa liikkuneen mittelspitzin kimppuun hakien ilmeisesti saalista poikastensa ruokkimiseksi. Koiralle ei onneksi käynyt kuinkaan.
Kaivarin näyttelytiimin Puppu Schauman on hänkin kertonut, miten perheen chihuahuat ovat olleet tarkassa vartioinnissa kotipihalla Helsingin Jollaksessa ulkoillessaan, etteivät lähiseudun huuhkajat käy kimppuun…
Tuota Forumin huuhkajaa ei kuitenkaan pidä sekoittaa vielä kuuluisampaan lajitoveriinsa eli Töölössä Olympiastadionin tienoilla asustavaan Bubiin, josta on tullut jalkapallojoukkueen maskotti, onhan se pelotellut vierailevia jalkapallojoukkueita.
Töölön puistoissa ja muualla kaupungin alueella asustelee myös kiusaksi asti kaneja. Meidän kulmilla taas on nähty rusakoita, ja niitä on iltahämärissä myös Kaivarissa ja Merisataman rannassa, joten ei meiltä luontoa puutu.
Ja tuolla Merisataman rannassa oli tänäänkin hieno kävellä: aurinko paistoi ja tuntui kuin olisi lopultakin toivoa kevään tulosta, vaikka meri onkin vielä kylmä. Huomiseksi on luvattu vielä parempaa säätä, joten eivätköhän askeleet vie jälleen päiväkahville siihen suuntaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti