maanantai 9. elokuuta 2010

Utua, savua ja ukkosta

Sunnuntaina iltapäivällä Kaivarin ja Merisataman rannassa oli kostean utuista ja meri tuoksui mereltä vähän samaan tapaan kuin USA:n itärannikolla Marylandin, Delawaren ja Uuden Englannin tienoilla heinä-elokuussa. Lämpötila oli toki hieman alhaisempi.
Utuisessa säässä ei erottanut Harmajan majakkaa, ja Länsi-Satamasta Tallinnaan lähtenyt laivakin näkyi vain hämäränä silhuettina horisontissa.
Tuulta ei juuri ollut, joten Merisataman rannassa tuoksui myös diesel, kun purjeveneet palailivat viikonloppureissuiltaan moottorivoimin. Ihmettelin, miten kohti rantaa eteni viiden jollan jono purjeet ylhäällä, kunnes huomasin, että veneitähän vedettiin moottoriveneellä. Taisi jäädä purjehduskisat pitämättä.
Korttelin parin päässä rannasta tuntui härski haju: Venäjän metsäpalojen savu. Uutisten mukaan ilmassa oli kuusinkertaisesti normaali määrä pienhiukkasia. Haju ja savu eivät olleet niin pahat kuin muutama vuosi sitten, jolloin koko kulmakunta oli niin sinertävänä Venäjän metsäpalojen savusta, että se laukaisi minunkin huushollini palohälyttimet.
Vaikka Venäjän metsäpaloista on meilläkin uutisoitu ja myös ulkoasiainministeriö on varoittanut matkustajia mm. Moskovan tilanteesta, tämänvuotiset palot eivät ilmeisesti ole yhtä laajoja kuin aikaisempina vuosina.
Metsää on palanut toistaiseksi vähemmän kuin viime vuonna, mutta erona on, että nyt palot ovat Venäjän keski- ja länsiosissa kuten Moskovan ympäristössä, kun tavallisimmin metsiä palaa Siperiassa asumattomilla alueilla, joten niitä ei ilmeisesti aina edes noteerata.
New York Timesin mukaan palojen tieltä on siirretty turvaan radioaktiivista materiaalia Keski-Venäjällä toimivasta suuresta ydintutkimuskompleksista, ja myös Moskovan lähellä olevia tykistön ammusvarastoja on siirretty kauemmaksi.
Syyttävät sormet ovat osoittaneet vuonna 2006 voimaantullutta metsäasetusta, joka höllensi metsäyhtiöiden paloturvallisuusvaatimuksia. Joidenkin raporttien mukaan metsäteiden on annettu kasvaa umpeen, tulipaloja varten varatut lampien vesivarastot ovat rapautuneet lietteeksi, eivätkä paloautotkaan aina kestä perille asti.
Uutena piirteenä tämänvuotisissa paloissa on ollut kasvava kritiikki valtiojohtoa kohtaan. Internetissä on jo kiertänyt video, jossa kotinsa menettänyt vihastunut naisihminen antaa pääministeri Putinin kuulla kunniansa, eikä häntä näytä lohduttavan Putinin lupaus, jonka mukaan kotinsa menettäneet saavat 100000 ruplaa (noin 3000 euroa) korvausta henkeä kohti.
Kaivarin kulmilla ilma puhdistui kertaheitolla myöhemmin illalla kunnon tuulen ja ukkoskuuron jälkeen. Kun Kuopiosta kotiutuneet kertoivat sikäläisistä olosuhteista vietettyään kolme päivää raviradan pölyssä yli 30 asteen helteessä, tulin siihen tulokseen, etteivät meillä asiat niin huonosti tainneet ollakaan - usvasta ja savusta huolimatta.

PS. SKKY:n uutissivuilla on raportoitu lyhyesti Kaivarin näyttelyn koiramääristä. Alustavat aikataulut ja koiramäärät julkaistaan heti, kun saamme yksityiskohtaisemmat tiedot alihankkijalta, sillä joissakin roduissa joudutaan tekemään tuomarimuutoksia suuren koiramäärän vuoksi. Ensisijaisesti tarkoitus on siirtää epävirallisiin pentuluokkiin osallistuvia koiria toisille tuomareille, jottei virallisiin luokkiin osallistuviin koiriin tarvitsisi koskea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti