tiistai 3. toukokuuta 2011

Kennelliiton coton de tuléar-päätös

Vappu sujui Kaivarin kulmilla tavallista rauhallisemmin, kiitos sadekuurojen ja viileän sään. Toki Tähtitorninmäellä laulettiin ja Kaivarissa jokunen juhlija putosi kallion kielekkeeltä, mutta täällä reunemmilla oli tavanomaista vappuyötä rauhallisempaa ja kadutkin siistimpiä. Ihmekö tuo, että meillä iloitaan aina, kun juhlapyhiksi ennustetaan huonoa säätä!

***
Viime viikko oli sen sijaan tavallista kiireisempi, kun puhelimet soivat ja toimittajat ja kasvattajat kyselivät ja ihmettelivät.
Syynä oli Kennelliiton hallituksen päätös siirtää noin 700 coton de tuléar- rotuista koiraa kerta heitolla Ei jalostukseen- rekisteriin. Siirto tuli, jos koiralla oli sukutaulussaan kolmessa polvessa yksikin Kennelliitosta kurinpitolautakunnan päätöksellä erotetun ja yli 10 vuoden rekisteröintikiellon saaneen kasvattajan kasvattama koira.
”Porkkanana” tarjottiin mahdollisuutta siirtää koirat jalostuskäytön piiriin, mikäli kasvattajat ja koiranomistajat teettävät koirilleen (ja mahdollisesti niiden isovanhemmille) DNA-polveutumistutkimukset.
Jouduin olemaan tuosta hallituksen kokouksesta poissa ylitsepääsemättömän esteen vuoksi. Läsnäoloni olisi tuskin auttanut, sillä ilmassa tuntui olevan samanlainen uho kuin aikanaan Veikko Vennamon johtamalla SMP:llä, eli ”rosvot kiinni”.
Toki esitin etukäteen hallituksen jäsenille omat varaukseni esitykseen. Totesin, että jos esitys hyväksytään, meiltä poistuu rodusta jalostuskäytön piiristä lukemattomia korkeatasoisia koiria, joiden sukutaulussa sattuu olemaan esim. 3. polvessa ko. kasvattajan kasvattama koira. Joukossa on muotovalioita ja jokunen kansainvälinen valio.
Korostin, että päätös pelkän epäilyn (ei pätevän näytön) perusteella koskettaa mahdollisesti kymmeniä muita hyvässä uskossa ja vilpittömästi toimineita kasvattajia, joille syntyy korvausvelvollisuus, kun heidän myymänsä koirat siirretäänkin EJ-rekisteriin. Oikeusvaltiossahan ollaan syyttömiä, kunnes on syylliseksi todettu. Varoittelin myös mahdollisista oikeustoimista Kennelliittoa vastaan.
Kyselin myös, kuka maksaa polveutumistutkimusten kustannukset. Periaatehan on ollut, että Kennelliitto maksaa tutkimuksen kustannukset, jos se on väärässä; kasvattaja maksaa kustannukset, mikäli hän on väärässä ja sukutaulu on virheellinen.
Samoin ihmettelin, mitä tapahtuu vientisukutaulujen osalta. Peruutetaanko ne, kun useimmissa maissa ei ole Suomen kaltaista EJ-rekisteriä? Meillähän on parhaiden cotonien taso ollut maailmanlaajuisesti huippuluokkaa ja meiltä on viety koiria ympäri maailmaa. Onko viisasta, että päätöksellä tahrataan useiden muiden suomalaisten kasvattajien maine, jotka ovat vilpittömästi ja hyvässä uskossa kasvattaneet pentuja ja vieneet niitä ulkomaille?
Oma esitykseni oli, että kaikki Kennelliiton omistajarekisteriin merkityt koirat, jotka olivat sotkun aikaansaaneen kasvattajan omistuksessa asian vireilletulopäivänä heinäkuussa 2009, jolloin Suomen Kääpiökoirayhdistys teki Kennelliitolle ilmoitukset väärän nartun ja väärän uroksen nimiin merkityistä pentueista, siirretään EJ-rekisteriin, jolloin niitä ei voida käyttää jalostukseen, vaikka kasvattaja olisi siirtänyt niitä tämän jälkeen sukulaistensa omistukseen.
Samoin esitin, että nimeltä mainitut, yksilöidyt koirat ja niiden jälkeläiset, joiden osalta ei ole tehty Kennelliiton vaatimaa polveutumismääritystä tai joiden polveutumismääritystä ja näytteenottoa ei ole tehty Kennelliiton vaatimusten mukaisesti siirretään EJ-rekisteriin tai poistetaan rekisteristä, mutta huomautin, että Kennelliitolla pitää olla selvä näyttö siitä, ettei koiran sukutaulu ei pidä paikkaansa. Pelkkä epäily tai huhu ei riitä, eikä myöskään summamutikassa tapahtunut koirien siirto yksilöimättä, mistä koirasta on kyse.
Toivoin, että tässä asiassa käytetään tervettä jälkeä ja kypsää harkintaa, sillä sama voi toistua jossakin toisessa rodussa.
Nyt kuitenkin päätös on tehty ja on saatu isot otsikot, miten noin 700 koiran sukutaulut eivät pidä paikkaansa, vaikka polveutumis- ja muiden tutkimusten jälkeen sotku koskenee vain murto-osaa näistä koirista.
Samalla on leimattu ulkomaita myöten koko joukko hyvässä uskossa ja rehellisesti toimineita kasvattajia, joista jotkut saivat tiedon koiriensa ja kasvattiensa joutumisesta kyseisen siirron piiriin Kennelliiton internetsivuilta jo ennen kuin tieto ehti tavoittaa heitä kirjeitse.
Toimintaohjeet ovat aiheuttaneet sekaannusta, eikä myöskään ole selvää, kuka viulut maksaa ja korvataanko uusien DNA-tutkimusten kulut kasvattajille ja koiranomistajille yhdenvertaisesti. Tieto päätöksestä levisi luonnollisesti kulovalkean tavoin ja on ollut aiheena rodun keskustelupalstoilla ympäri maailmaa. Kuka korvaa tämän vahingon suomalaisten kasvattajien toiminnalle ja suomalaiselle kennelharrastukselle yleensä?
Entäpä mitä tapahtuu, jos jossakin toisessa rodussa huomataan yhden kasvattajan toimineen epärehellisesti ja aletaan samalla periaatteella siirtää koiria EJ-rekisteriin vain sillä perusteella, että joku onneton kasvattaja on käyttänyt tuon kasvattajan koiria jalostukseen?

SKKY ja Finnzymes-sopimus
Coton de tuléarien rotujärjestöä eli Suomen Kääpiökoirayhdistystä ei kuultu tuon päätöksen valmistelussa eikä toimeenpanon suunnittelussa. Asia tulee luonnollisesti rotujärjestön hallituksen käsittelyyn, kunhan saamme Kennelliitosta päätöstä koskevan pöytäkirjaotteen.
Ainoa, mitä tässä tilanteessa voitiin tehdä kasvattajien ja koiranomistajien auttamiseksi, oli neuvotella lisäalennukset DNA-tunniste- ja polveutumismääritysten hintoihin. Jäsenalennuksesta ja SKKY:n sopimuksesta Finnzymes Oy:n kanssa löytyy lisätietoja rotujärjestön internetsivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti