maanantai 9. toukokuuta 2011

Kevättunnelmia Eurooppa-päivänä

Kevät on pikkuhiljaa tulossa Kaivarin kulmille, vaikka sää on selkeästi pari astetta viileämpää kuin kivenheiton päässä Helsingin keskustassa. Meri on edelleenkin kylmää, ja siksi puut ovat hädin tuskin hiirenkorvilla.
Kampin torilla oli tänään paljon sinisiä ilmapalloja, sillä toukokuun 9. päivä on perinteisesti Eurooppa-päivä Euroopan unionin perustajahahmoihin kuuluneen Jean Monnet’n kunniaksi. Tapahtumiin kuului myös paneelikeskustelu, jossa entinen pääministeri Paavo Lipponen, henkeen ja vereen eurooppalainen jo ennen kuin se oli muotia, jyrisi siitä, miten äärioikeistoa pitäisi kohdella. Hän muistutti myös, ettei Suomi ole historiallisesti periferiassa, sillä meillä on ollut vahvat siteet Eurooppaan Ruotsin ja Saksan kautta.
Lipposen perheessä ollaan muuten koiraihmisiä, ja niinpä entinen pääministeri poseerasikin viikonlopun haastattelukuvissa Onni- westie kainalossaan.
Toukokuun 9. päivää juhlittiin tänäänkin Venäjällä voitonpäivänä natsi-Saksan kukistumisen muistoksi. Uho oli entisenlainen, kun presidentti Medvedev ja pääministeri Putin ottivat vastaan voitonpäivän paraatia Punaisella torilla.
En malttanut olla huomauttamatta FCI:n satavuotisjuhlanäyttelystä ja VDH:n Euroopan voittajanäyttelystä raportoineelle naapurille, että olisipa se sopivaa, jos Suomi kukistaisi Venäjän lätkässä juuri voitonpäivänä. Näin kävi, vaikka alku näytti varsin lohduttomalta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti