lauantai 11. kesäkuuta 2011

”Kesäloma” lähestyy

Kesäloma on kovaa vauhtia lähestymässä – ainakin kokousten osalta. Ensi viikolla on vielä Kaivopuiston näyttelytoimikunnan ja Kääpiökoirayhdistyksen hallituksen kokoukset. Ja jos vanhat merkit pitävät paikkansa, tämän viikon ihanan lämmin sääkin jää tältä kesältä historiaan!
Nyt torstaina Kennelliiton hallitus piti kevätkauden viimeisen kokouksensa ennen elokuun lopulle jatkuvaa kesätaukoa. Esityslista lisälistoineen vaikutti tavallista lyhyemmältä, mutta silti kokoustamiseen meni koko päivä.
Asioiden lomassa tarjolla oli vadelmia ja mansikoita. Niiden alkuperää en kysellyt, kun olen itse syönyt aamiaiseksi jo tovin espanjalaisia mansikoita cantaloupe-melonien ja myslin kanssa. Yritin kyllä ehdotella, että näin Wimbledonin lähestyessä mansikoiden kanssa on tapana tarjota paksua kuohukermaa ja Veuve Cliquot-shampanjaa, mutta kukaan ei ollut kuulevinaankaan.
Monesta asiasta keskusteltiin pitkälti, välillä vähän asian vierestäkin, kun kävi ilmi, että jossain asiassa on tehty päätöksiä, joita eri tahot ovat lukeneet ja tulkinneet eri tavalla, kun aiempien päätöksentekijöiden tarkoitusta ei ole kirjattu riittävän yksityiskohtaisesti pöytäkirjaan.
Tällä kertaa ei ollut – yllätys, yllätys – kurinpitolautakunnalle ilmoitettavia asioita, mutta kurinpitolautakunnan päätöksiä kyllä oli tullut. Näistä tehtiin jälleen muutamien osalta Kennelliiton sääntöjen antamin valtuuksin päätös koko päätöksen ja sen kohteen nimen julkaisemisesta Koiramme-lehdessä.
Päätösten oikea-aikainen julkaiseminen on mielestäni hyvin tärkeää, sillä silloin nähdään kurinpitomenettelyn toimivan ja toivottavasti ennaltaehkäistään tulevia rikkomuksia.
Herätin myös keskustelua kurinpitolautakunnan päätöksistä tiedottamisesta yleensäkin. Päätöksiltähän putoaa pohja pois, jos asianomaisten piiri on rajattu niin pieneksi, ettei niistä kukaan, edes rotujärjestö, tiedä.
Monilla rotujärjestöillä ja -yhdistyksillä on säännöissään pykälä, jonka mukaan jäsen voidaan erottaa, mikäli hänet on erotettu Kennelliiton jäsenyydestä. Rodun harrastajien piirissä yleensä tiedetään kenestä on kysymys, mutta milläs yhdistys tekee virallisen erottamispäätöksen, jos ei ole saanut tietoa Kennelliiton kurinpitolautakunnan päätöksestä?
Samoin jotkut yhdistykset ovat jo lisänneet sääntöihinsä pykälän, jonka perusteella jäsen voidaan erottaa, mikäli hänet on tuomittu eläinsuojelurikoksesta tai –rikkomuksesta.
Jälleen nousee esille kysymys virallisen tiedon saamisesta. Oikeuden päätökset ovat julkisia ja niitä voi ostaa tuomioistuimesta, mutta aina ei tiedetä, missä ja milloin päätös on annettu, eikä huhupuheiden mukaan ketään voida erottaa.(Muistanpa takavuosilta tapauksen, jossa Kennelliitto kieltäytyi toimittamasta rotujärjestölle sen jäsentä koskevaa oikeuden päätöstä. Ei auttanut kuin tilata päätös käräjäoikeudelta ja maksaa siitä ihan kohtuuhinta, olikohan tuolloin 60-65 euroa.)
Luulen kaikkien olevan yhtä mieltä siitä, että mahdollisimman avoin tiedottaminen kenenkään yksityishenkilön oikeusturvaa vaarantamatta palvelee kaikkien etua, ja se pätee myös harrastuksen sisäiseen tiedotukseen.
Torstain kokouksessa kuulimme viestinnän ja edunvalvonnan osalta, että Kennelliiton edustajat olivat olleet edellisenä päivänä eduskunnassa kertomassa Kennelliiton tavoitteista hallitusneuvotteluissa. Kysyin, ketä oli tavattu. En tuntenut yhtäkään kansanedustajista, joten oletin heidän olleen ns. takarivin kansanedustajia. Ne puolueiden nokkamiehethän olivat kiinni hallituksen muodostamiskuvioissa.
Kotimatkalla vasta hoksasin, ettei esityslistalla ollutkaan hallituksen evästystä nyt piakkoin Pariisissa pidettävään FCI:n yleiskokoukseen meneville edustajillemme, vaikka kokouksessa on tärkeitä asioita kuten FCI:n hallituksen jäsenten valinta erovuoroisten ja eronneen tilalle.
Sen verran on aiemmin päätetty, että Suomi on esittänyt FCI:n hallituksessa jatkamaan Kari Järvisen. Huhuja ehdokkaista myös FCI:n pysyviin toimikuntiin on kuulunut, mutta tietääkseni hallitus ei ole tehnyt virallista päätöstä mahdollisista muista ehdokkaistamme. Kuulemme varmaan heinäkuun alkupuolella, mitä tuon kansainvälisen kattojärjestömme yleiskokouksessa on päätetty ja ketä valittu.

***
Englannin kennelklubi puolestaan valitsi viime tiistaina uuden puheenjohtajan jatkamaan yhdeksän vuotta klubia luotsanneen Ronnie Irvingin työtä.
Hän on professori Steve Dean, joka on Irvingin tapaan borderterrierikasvattaja, -näytteilleasettaja ja -tuomari. Hänellä on pitkä ura eläinlääkärinä, ja hän toimii tällä hetkellä Britannian maatalousministeriön virkamiehenä. Hän on myös Windsorin näyttelyn puheenjohtaja. Englannin kennelklubin hallituksessa hän on ollut vuodesta 2005.
Klubin sääntöjen mukaan sen hallitus nimittää keskuudestaan puheenjohtajan salaisella lippuäänestyksellä, eikä edes ehdokkaiden nimiä julkisteta.

PS. Kesäloma on otsikossa lainausmerkeissä, sillä Kaivopuiston näyttely teettää sen verran töitä, ettei kesälomaa ehdi pahemmin viettää. Ilmoittautumiset näyttelyyn sen sijaan on hyvä hoitaa jo ennen varsinaisen lomakauden alkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti