tiistai 21. kesäkuuta 2011

Pikakierros kaupungilla

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan. Niinpä sain iltapäivällä hoidettua nipun asioita Akateemisesta kirjakaupasta hotelli Haveniin ja Helsingin kaupungin matkailutoimistoon, ja siinä sivussa tarkistin vielä Salutorget-ravintolan. Kiire oli, kun piti ehtiä katsomaan Roger Federerin avauskierroksen ottelua, eikä aikaa kulunut kuin puolitoista tuntia.
Neljää eri ratikkaa ehdin käyttää, ja kaikki yhden ratikkalipun hinnalla.
Tämä kulmakunnan liikenne on mennyt monimutkaiseksi, kun katutöiden vuoksi kolmosen ratikat kulkevat nyt kesän aikana poikkeusreittejä. Meidän iloksemme on kaivettu naftaliinista vitosen ratikka, joka aikanaan kulki Töölöntorin ja Katajanokan välillä. Nyt se kiertää ympyrää Eirasta Stokkalle, Rautatieasemalle, Kauppatorille ja Olympiaterminaaliin.
Kun Helsingin kaupungilla ei ole riittävästi uusia, ilmastoituja matalaraitiovaunuja, se on vuokrannut Zagrebista kroatilaisia ratikoita.
Ja kun apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri on raitiovaunuintoilija, hän on ottanut käyttöön myös museovaunuja, joita on maalattu normaalista poikkeavin värein – on Fazerin sinisiä, on harmaita, ja seassa vielä punainen pubi.
Muuten sujui sujuvasti, mutta Olympiaterminaalin luona kuljettaja ilmoitti aikataulun vaativan pysähtymistä kymmeneksi minuutiksi. Menkää vaikka ulos tupakalle, hän kehotti. Vain suomeksi. Joskus kolmosen ratikassa on sentään kielitaitoinen kuljettaja kuuluttanut joka pysäkillä kuin lentokoneissa ikään kolmella kielellä: ”Tervetuloa kolmosen raitiovanuun, määränpäämme on Eläintarha… Välkommen ombord … Welcome onboard…”
Odottamisen sijasta katsoin viisaimmaksi kävellä Olympiaterminaalista kotiin. Samalla sain katsastettua Venäjän lähetystön rakennustyöt entisellä Kätilöopiston tontilla. Tuo tonttihan myytiin silloiselle Neuvostoliitolle Kekkosen aikaan. Monen vuoden ajan se oli koiran ulkoiluttajien suosiossa, kunnes Venäjä aitasi alueen. 1990-luvulla se toimi jonkinlaisena käytettyjen Ladojen varastona. Itse heittelin sinne aidan raosta koirien kakipussit, kun poliiseja ei ollut lähettyvillä. Ajattelin säästää kaupungin puhtaanapidon rahoja.
Nyt Sikalan terassilla on saanut pidellä korviaan, kun kalliota on räjäytetty. En tiedä, millainen pytinki paikalle tulee, mutta iso on kuoppa. Eli naapuri sen kuin levittäytyy, onhan sillä jo ennestään stalinistityylinen massiivinen lähetystörakennus, henkilökunnan asuintalo ja vielä kaupallisen edustuston rakennus.
Tuossa terassin kulmalla oli passissa myös seudun tunnettu puliukko. Ex-naapurin Caterpillar-kengät oli jalassa, mutta lieneekö myynyt Hugo Bossin ulsterin, kun nyt oli sonnustaunut ruskeaan mokkatakkiin – sekin ilmeisesti samasta lähteestä kuin nuo aiemmat merkkivaatteet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti