keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Lumikaaosta – jälleen

Ehdin jo elätellä toiveita, ettei tänä talvena nähtäisi viime talven tapaista lumikaaosta, kun vielä jouluna oli lämpöasteita ja vettä tihuutteli.
Turha toivo. Illansuussa kotikadun ajoväylä oli kaventunut puoleen, molemmin puolin katuja oli lumikinosten keskelle parkkeerattuja autoja ja lumiautot ja kauhakuormurit tukkivat kadun. Siinä sitten autot peruuttelivat korttelin verran etsiessään kiertoteitä.
Kasarmitorin laidalla ei tiennyt, kummasta tuli enemmän lunta, taivaalta vai entisen radiotalon katolta nyt kun jalkakäytäviä on lumivaaran vuoksi suljettu ja lumen luojilla tuntuu olevan korkea sesonki.

***
Kääpiökoirayhdistys piti tiistai-iltana järjestäytymiskokouksensa ja suunnitteli tulevan vuoden ohjelmaa. Tärkeimpänä listalla on heti keväällä tuleva yhdistystoiminnan seminaari, jonne kutsutaan kaikkien jäsenyhdistysten ja alajaostojen puheenjohtajat, sihteerit ja rahastonhoitajat.
Tarkoitus on käsitellä kenneltoiminnan organisaatiota, yhdistyslakia, yhdistysten taloudenhoitoa sekä muita hyvään yhdistystoimintaan liittyviä asioita.
Yhdistyslaki, kirjanpitolaki ja yhdistysten säännöt kuulostavat monesta liian monimutkaisilta ja tylsiltä, mutta totuus on, että monilta riidoilta ja väärinkäsityksiltä säästyttäisiin, jos edes yhdistysten hallituksissa toimivat vaivautuisivat tutkimaan yhdistyslakia ja oman yhdistyksen sääntöjä. Jos nämä asiat ovat kunnossa, sitten voi keskittyä siihen varsinaiseen yhdistystoimintaan, jota varten yhdistys on alun alkaen perustettukin.

***
Tiistai-illan kokouksen asialistalla oli myös vakuutusyhtiöille annettavien koirien hinta-arvioiden vahvistaminen.
SKKY ei ole käyttänyt Kennelliiton sinänsä erinomaista Omakoira-palvelun vakuutusarvotaulukkoa siitä yksinkertaisesta syystä, että mielestämme se ei ole riittävän monipuolinen.
Meillä koiran perusarvo määrittelemisessä otetaan huomioon koiran vanhempien näyttely- ja terveystulokset, eli jos näyttelyissä ei ole käyty eikä terveystutkimuksia tehty, myös pennun arvo on alhaisempi kuin korkeasti palkittujen ja tutkittujen vanhempien jälkeläisten arvo. Tähän lisätään vielä sata euroa, jos pennulle on tehty polveutumisen varmistava DNA-tutkimus.
Sitä kyllä siunailtiin, miten monessa suositussa rodussa kasvattajat ovat hinnoittelemassa pentunsa tavallisten ostajien saavuttamattomiin – ja samalla lisäävät harmaata kauppaa, kun ostajat hakeutuvat epämääräisten tuontikoirien tai ”paperittomien” koirien ostajiksi.
Miten esimerkiksi nuoret, opiskelijat ja uransa alkuvaiheessa olevat hankkivat rekisteröidyn rotukoiran, kun opintolainaa on ja työpaikkakin saattaa olla pätkätyöpaikka, jos pennun hinta pyörii 2000 euron paikkeilla?
Huimin kuulemani esimerkki oli purentavikainen pomeranian-pentu, josta oli pyydetty 2000 euroa (ja narttupennun hinta oli 3000 euroa). Ei se ole hullu, joka pyytää, vaan se maksaa, mutta silti kasvattajien kannattaisi joskus mennä itseensä ja miettiä, onko tämä järkevää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti