maanantai 8. lokakuuta 2012

MV-2014-pippalot


Kylläpä tuli Kennelliitolta tyylikäs kutsukortti Vuoden 2014 Maailmannäyttelyn lähtölaukauksena järjestettäviin pippaloihin myöhemmin tällä viikolla!
Nyt ei tarvinnut napista amatöörimäisestä puuhastelusta, vaan kortissa näkyi ammattilaisten kädenjälki. Ainoa, minkä olisin muuttanut, oli tuo kortin takana oleva Kennelliiton vuoden 1998 MV-näyttelyyn tehty kissalogo, joka on pikku hiljaa hivuttautunut liiton logoksi, vaikka meillä on perinteinen hieno Jussi Mäntysen suunnittelema logokin kuvaamaan lähes 125-vuotista historiaamme.
Kutsu tuli kuulemma rotujärjestön edustajana, kun rotujärjestöille halutaan kertoa, ketä tuolla MV-näyttelyssä on tuomarina.
Tuomarilistaa en ole nähnyt, mutta siellä täällä on tiedetty kertoa, että eri tahoilla voi tulla sydämentykytyksiä, kun listalla onkin tehty ”sukupolvenvaihdos”, eivätkä meillä arvostele ne yhdet ja samat, jotka on totuttu näkemään FCI:n arvonäyttelyiden tuomareina – vaikka saattaisivat pitää itseään itseoikeutettuina.
Kun tieto MV-näyttelyn hyväksymisestä Helsinkiin tuli, ei ollut niinkään harvinaista, että ulkomaiset tuomarituttavat tulivat kyselemään, ketä kutsutaan ja kuka kutsuu. Sehän on jo tuttua, että tietää jo melkein etukäteen, kuka arvostelee rhodesiankoirat, kuka mäyräkoiria, kuka villakoiria, kun samalta listalta näyttävät tuomarit tulevan. Sitten vielä ihmetellään, miksei näihin näyttelyihin tule koiria!
Ei tule koiria, jos MV- ja EUV-näyttelyt ovat liian lähellä toisiaan samana kesänä, sillä tänä taloudellisen laantuman aikana moni laskee automatkan pituutta, hotellien hintoja ja suolaisia ilmoittautumismaksuja. Jos vielä rahat riittää, joku toinen voi harkita kaksi kertaa, lähteekö hakemaan saman tuomarin mielipidettä koirastaan vuodesta toiseen, etenkin kun nykyisin mielipide kutistuu pelkkään laatupalkintoon ja luokkasijoitukseen kirjallisten arvostelujen puuttuessa.
Romanian EUV-näyttely näytti televisiokuvan perusteella olevan hyvin itäeurooppalainen. Ensi vuonna tuo näyttely on Genevessä hyvien yhteyksien päässä, mutta tuomariluettelo on sitä samaa: FCI:n ja muiden maiden silmäätekeviä ja muita tärkeitä henkilöitä.
Toivottavasti nyt Norja vuonna 2015 ja juuri tänään Belgialle myönnetty vuoden 2016 EUV-näyttely yltävät parempaan. Ja toivottavasti meidän oma MV-näyttelymme ei tuota pettymystä.
Omalta rotujärjestöltäni lähti aikanaan Kennelliitolle 50 tuomarin toivomuslista. Kun rotuja on paljon ja kun vähintään 95 prosenttia osanottajista on Suomesta (sillä ei tänne kovin helppo ole edes tulla koiran kanssa, ellei matkusta Baltian ja Venäjän kautta, koska muualta jo laiva- ja lentopaikat ovat kortilla), ei ole mitään mieltä antaa arvostelutehtäviä niille samoille kotimaisille tuomareille, jotka ovat tuttuja muutenkin.
Katsotaan, mitä tuleman pitää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti