lauantai 25. elokuuta 2012

Ei ole työt titteleistä kiinni

Sota ei yhtä miestä tai naista kaipaa, sanotaan.
Eikä Kaivopuiston koiranäyttelyn puheenjohtajan tarvitse olla paikalla aamusta iltamyöhään, kun muutkin voivat hoitaa hommia. Näin tuumin, vaikka en yleensä kenenkään neuvoja kuuntele.
Nyt ajattelin, että voisi vähän varoa, sillä ääneni on takkuillut ja kähissyt jo pitemmän aikaa äänihuulen feelun takia saatuani jonkun pöpön, eikä vilustuminen ole kuulemma suotavaa.
Mutta mikäpä on delegoidessa, kun on osaava ja kokenut järjestelytoimikunta, jossa hommat hoituvat rautaisella rutiinilla, samalla pieniä uudistuksia kehittäen.
(Tämähän meillä yleensä näyttelyiden järjestämisessä on ongelma: toimikunnat vaihtuvat vuodesta toiseen, ja jokaisen pitää yrittää keksiä pyörä uudelleen ilman riittävää asiantuntemusta.)
Jos toimikunnan jäsenet ovat hermostuneet puheenjohtajan tehtävien jakeluun tai päällepäsmäämiseen, eivät ole ainakaan rohjenneet tuoda sitä julki, vaan ovat tunnollisesti raportoineet tehdyistä töistä.
Järjestelyjä tehtäessä tulee mieleen aikanaan oppimani periaate. Minulla oli pomona sittemmin USA:n Euroopan asioiden apulaisulkoministeriksi kohonnut Rozanne Ridgeway, jonka periaatteisiin kuului, että kun kokonaistavoite tiedettiin, sen jälkeen pidettiin huolta siitä, että jokainen yksityiskohta toimi vimpan päälle. Kun yksityiskohdat olivat kunnossa, kokonaisuuskin napsahti paikalleen.
Ne, jotka eivät hänen kanssaan pärjänneet, olivat sitä mieltä, että hän oli ”vaikea”; ne, jotka pärjäsivät, pitivät häntä ”vaativana”, ja ottivat opiksi. Ihmekö tuo, että hän ulkoasianhallinnon jätettyään siirtyi pörssiyhtiöiden hallitusammattilaiseksi ja oli monen tunnetun suuren yhtiön hallituksessa 3M:stä Boeingiin saakka.
Meilläkin on kymmeniä noita tilaisuuden onnistumiseen vaikuttavia yksityiskohtia viilailtu kohdalleen. Järjestelypäällikkö Hasse Heikkilä on soitellut ja raportoinut niin sähköasennuksista ja piuhoista kuin romppeiden kuljetusaikatauluista.
Toimistopäällikkö Maarit Nordström koukkasi vielä eilen illalla tätä kautta, toi näyttelyluetteloita ja antoi raporttia kehä- ja kehätoimitsijajärjestelyistä (suklaata on kuulemma kehiin luvassa).
Kertoi myös, että toimistossa Erja Kaartinen on varautunut lähettämään yksityisesti live-kuvaa näyttelypaikalta. Ehdotin, että kuvaa kaikki toimistoon tulevat rettelöitsijät ja riitapukarit, ja varsinkin ne, jotka yrittävät tunkea autollaan laittomasti puiston puolelle.
Hovieläinlääkärimme oli kysellyt, että kukahan hänen palkkionsa maksaa, johon Heidi Streng kertoi vastanneensa, että kolehtia kerätään. Tämän eläinlääkärinpalkkion olen nimittäin maksanut joka näyttelyssä heti aamusta omista rahoistani. Tuo palkkio oli markka-aikaan yksi kokonainen markka, eivätkä hilut kelvanneet. Kun siirryttiin euroon, muiden hintojen tavoin eläinlääkärin palkkio nousi kokonaiseen euroon. Kallista on…
Eilen tulivat myös ensimmäiset tuomarit, joista jotkut arvostelivat tänään Tervakosken kansainvälisessä näyttelyssä. Tuomareita briifaamaan suomalaisen arvostelusysteemin saloista olin värvännyt kansainvälisen kattojärjestömme FCI:n hallituksen jäsenen.
Lentokentällä olivat seisseet sievässä rivissä nimikylttien kanssa Tervakosken Tapio Eerola, Terrierijärjestön Eija Kemiläinen ja meidän Puppu Schauman (kun Leena Sarvi pyöri toisessa terminaalissa hakemassa sitä kautta tulevia tuomareita). Kaikki tulivat ajallaan, minkä nyt belgialaisen tuomarin matkatavarat olivat joko jääneet Brysselin kentälle tai lennätetty eksoottisempaan määränpäähän.
Tapsa muuten totesi jälkeenpäin, että kun on allrounder (=tuomari) saa kunnian seistä passissa lentokentällä ja kuskata porukkaa kovaa vauhtia hyvällä autolla. Lohduttelin häntä, etten ole allrounder, mutta silti olen tilaillut toaletteja ja liikennemerkkejä siirtokehotuksia varten, joten ei ne työt ole titteleistä kiinni- vaikka itse ei kaikkea tarvitse tehdäkään.
Nyt sitten jännätään, ehtiikö yön sadekuuro ohittaa Kaivarin ennen näyttelyn alkamista (ja yösade on aina tervetullut, sillä se karsii puiston juhlijoita), että edes osa näyttelyä saataisiin vietyä läpi poutasäässä.
***
Tässä muun ohella kiukuttelen NelonenPro:lle ja DNA:lle uskomattoman huonosta asiakaspalvelusta. Ohjelmatietojen mukaan USA:ssa parhaillaan meneillään oleva golfin nelipäiväinen Barclays Championship esitetään NelonenPro-ykkösellä kaikkina päivinä. Torstaina niitä pääsi seuraamaankin (ja kun pitää lyödä kaksi kärpästä samalla iskulla, golfia katsoessani pesin samalla toistakymmentä pikku taulua. Niitä olisi vielä pestävänä.) Ykköskanavalta tuleekin nyt ihan jotain muuta beachvolleysta alkaen, ja golfit on siirretty Pro:n kakkoselle, jota taas DNA ei suvaitse kaapeliverkossaan näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti