keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Joulukaaosta

Viime joulun alla monet kotiin joulun viettoon lentämällä palaavat suomalaiset ja muut talvilomalaiset huomasivat matkatavaroidensa jääneen matkan varrelle Helsinki-Vantaan lentokentän matkatavarasotkujen takia. Siinä oli laiha lohtu, että Finnair kuljetteli laukkuja taksilla pitkin Lappia ja Pohjois-Norjaa, jos joululahjat eivät ehtineetkään aatoksi – eikä hiihtovarusteiden puutteessa ulos voinut mennä päiväkausiin.
Nyt sitten sää on sotkenut monen joululomalaisen suunnitelmat. Esimakua saatiin jo Messukeskuksen näyttelyiden alla, kun Saksan lentokenttiä jouduttiin sulkemaan. Sinne juuttui myös näyttelyyn tulossa ollut Slovenian kennelklubin puheenjohtaja ja maan parlamentin puhemies, joka joutui perumaan sovitun tapaamisen suomalaisen kollegansa Sauli Niinistön kanssa. Koiranäyttelyyn sen sijaan ehti.
Nyt lomakansa on odotellut päiväkaupalla lentojaan monilla Länsi-Euroopan lentokentillä, ja kärsivällisyys alkaa olla koetuksella. Tänään tilanne Englannissa on aivan toinen kuin silloin kun itse asustin Lontoossa. Tuolloin lunta tuli muutaman kerran talvessa, mutta yleensä se oli sulanut pois jo seuraavaan aamuun mennessä.
Nyt Englannissa on kylmin joulukuu sataan vuoteen. Ei ihme, että Heathrow’n lentokenttä Lontoossa on ollut jumissa jo useita päiviä. Kaikilla ei ole samanlainen tuuri kuin tuttavalla, joka sai pari ylimääräistä ostospäivää ja odotti lentokentän sijasta hotellissa kotimatkan järjestymistä.
Suomessa asuva amerikkalainen ystävä sen sijaan tuskaili viime yönä pakkaamisen ja lentojensa kanssa. Hän käy joka vuosi jouluna San Franciscossa sukulaistensa luona. Aiemmin hän on siunaillut koneen vaihtojen hankaluutta Heathrow’ssa tai New Yorkissa, kun lennot ovat olleet myöhässä ja tungosta joka paikassa.
Viime vuonna sain hänet vakuuttumaan, että kannattaa lentää Münchenin kautta, koska lentokenttä on toimiva eikä liian iso ja koneen vaihdot sujuvia. Onnekseen hän oli valinnut tänä vuonna saman reitin, joten matkaan pääsi ja perillekin. Auringosta on turha haaveilla, kun Länsirannikolla on sadealue, mutta lämpötila on sentään toistakymmentä astetta.
Täällä kotona joulu aiheuttaa monenlaista ongelmaa meikäläisellekin, joka ei vietä joulua. On puuroutunutta liikennettä ja kaupat täynnä väkeä, joten jonottaa saa. Suurin koettelemus on edessä torstaina, kun täytyy kerätä taistelumieltä selvitäkseen ruokaostoksista lähikaupassa Stockmannilla, jossa pyhien aattoina tuntuu olevan puoli kaupunkia.
Suomi on muutenkin sulkeutumassa jouluksi. Yritin tehdä keskiviikoksi lounasvarausta, mutta kävi ilmi, että suuri osa ravintoloista G.W. Sundmansista alkaen sulkee ovensa jo keskiviikkona alkuiltapäivästä. Jopa naapurin Sikala ilmoitti sulkevansa aikaisemmin ja tarjoavansa vakiolounaan sijasta ”rääppiäisiä” eli joulumenun rippeitä ennen kuin sulkee ovensa ensi viikkoon.
Sääliksi käy joulun viettoon tulleita turisteja, kun kaupunki on kiinni. Onneksi sentään elokuvateatterit ja kuntosali ovat auki, eikä tungosta liene kummassakaan. Ylellisyyttä sekin on.

2 kommenttia:

  1. Sitten kun Sikala aukaisee taas ovensa, kysytkö on niitä historiikkeja vielä jäljellä? Eräs vanha "jengiläinen" varmaan ilahtuisi siitä, mutta meikäläisellä ei ole nykyisin niille kulmille enää kovin usein asiaa.

    VastaaPoista
  2. Kysytään... Jonkin verran historiaa löytyy Sikalan sivuilta osoitteesta www.seahorse.fi

    VastaaPoista