tiistai 27. huhtikuuta 2010

Louvren koirat ja muita kirjoja

Kaivarin kulmilla oli tänään iltapäivällä tuulisen koleaa, koska merivesi on vielä kylmää. Olympiaterminaalin lämpömittari näytti kuitenkin auringossa 21 astetta. Kasarmitorilla Pääesikunnan kulmilla monet istuivat jo ulkona auringossa, kun itse raijasin isoa roskapussin kokoista plastiksäkkiä – viimeisintä kirjalähetystä, joka olisi mahtunut pienempäänkin pakettiin. On kuulemma halvempaa lähettää säkissä kuin pakettina.
Pussista löytyi Louvren museon tuottama 80-sivuinen ”Dogs in the Louvre”, jonka ovat toimittaneet François Nourissier ja Elisabeth Foucart-Walter. Kirjassa on kuvasuurennoksia vanhoissa maalauksissa ja veistoksissa esiintyvistä koirista. Useimmat koirat ovat erilaisia vinttikoiria ja ajokoiria, joiden perinne Ranskassa on erityisen pitkä ja ansiokas. Seurakoirista mukana on kääpiöspanieleita tai bichon-rotuisia koiria kuten 1500-luvun maalauksessa oleva mustavalkoinen ”Bolognan bichon”. Viehättävä kirjanen.
Olin tilannut myös Paula Byrnen kirjoittaman elämäkerran ”Mad World: Evelyn Waugh and the Secrets of Brideshead”. Evelyn Waugh oli värikäs lehtimies ja kirjailija, jonka meillä tunnetuin teos lienee "Mennyt maailma" (Brideshead Revisited). Useimmat lienevät nähneet joko 1980-luvulla tuotetun televisioversion tai nyt pari vuotta sitten ilmestyneen DVD:n, elleivät ole lukeneet itse kirjaa.
Evelyn Waugh’n ihailijana nimesin parikymmentä vuotta sitten lhasa apso-pentueeni Menneen maailman hahmojen mukaan.
Kuten kirjassakin Sebastian Flyte kuoli nuorena. Charles Ryder esiintyi muutaman kerran täällä näyttelyissä, mutta matkasi sitten diplomaattiperheensä mukana USA:an ja kuoli muutama vuosi sitten Washingtonissa, taisi olla 15-vuotias.
Pentueen kolmas Julia Flyte oli topakka koira, joka viimeisillään kantavana syöksyi lenkkipolun viereiseen ojaan ja oli täyttä vauhtia tappamassa ojassa oleillutta mäyrää ennen kuin omistaja sai rouvaa niskasta kiinni ja kiskottua sen ojasta. Arveli, että toiseksi olisi jäänyt.
Fiksu koira Flyte myös oli: kun synnytyksen aika tuli, se odotti kaikessa rauhassa sunnuntaiaamuna, että heräisin, ennen kuin aloitti synnytyksen! Julian lapset nimettiin sitten Waugh’n ”Kourallinen tomua” (A Handful of Dust) -romaanin henkilöiden mukaan.
Ja sitten vielä paketista oli Christopher Tennantin ”The Official Filthy Rich Handbook”, jossa annetaan vinkkejä siitä, miten maailman loput 0.001% elävät ja olevat – jos vaikka sattuisi tulemaan lottovoitto. Ja Andre Agassin omaelämäkerta, joka aiheutti paljastuksillaan isoja otsikoita muutama kuukausi sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti