keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Uusia tuulia FCI:ssä

Kansainvälisen koiranjalostusliiton ja meidän kattojärjestömme FCI:n lehti ei ole yleensä tarjonnut kovin mielenkiintoista luettavaa, ja sekin vähä, mitä on ollut, on ollut varsinaista kapulakieltä.
Juuri ilmestynyt uusin numero tekee virkistävän poikkeuksen ja antaa aiheen olettaa, että uudet tuulet alkavat puhaltaa myös vanhoillisessa FCI:ssä.
Lehden kanteen on valittu ikääntyvä ranskalainen elokuvaidoli Jean-Paul Belmondo yorkshirenterrierinsä kanssa.
Sisäsivuilta löytyy sujuvalla englannilla kirjoitettu FCI:n uuden varapuheenjohtajan, saksalaisen Christofer Habigin haastattelu.
Habigilla on pitkä ura viestintään, edunvalvontaan ja suhdetoimintaan liittyvissä tehtävissä (ja olimmepa joskus ammoisina aikoina saman työnantajan palveluksessa.) Nykyisin hän on suuren saksalaisen, globaalisti toimivan pankin sponsorisuhteista vastaava varapresidentti.
Ennen FCI:n hallitukseen valintaansa Habig oli kolmivuotiskauden Saksan kennelliiton VDH:n puheenjohtajana ja uudisti sen organisaation ja toimintatavat.
FCI:n lehdessä hän kartoittaa nyt näkemyksiään FCI:n ja järjestäytyneen koiraharrastuksen roolista.Monet teesit eivät tulleet yllätyksinä, sillä muistan puhuneeni pitkään hänen kanssaan samoista asioista jo useita vuosia sitten.
Habig korostaa FCI- ja rotukoirabrändin vahvistamisen tärkeyttä, vuorovaikutteisuutta ja vastavuoroisuutta. Hän ottaa kantaa myös eri maissa meneillään olevaan, rotukoirien terveyttä koskevaan keskusteluun ja toteaa, että julkinen keskustelu aiheesta ei ole aina totuudenmukaista. Hän mainitsee esimerkkinä englanninbulldogin ja toteaa, että tuomarin näkökulmasta rotu ei ole ollut koskaan niin terve kuin se on nyt!
Meilläkin käytävän keskustelun mausteeksi haluan lainata otteen Habigin haastattelusta.Häneltä kysyttiin, mikä hänen kokemuksensa mukaan toimii ja mikä ei, jos jossain maassa tarvitaan muutosta terveysasioissa. Näin hän vastasi:
”En usko minkäänlaisiin ylhäältä saneltuihin uudelleenkoulutusohjelmiin. Ne eivät toimi demokraattisesti johdetuissa kennelliitoissa. Toiseksi emme saisi koskaan antaa meidän harrastuksemme selkärankana olevien laatukasvattajien sekoittua pentutehtailijoihin. Jos otamme molempien rahat, emme pysty erottelemaan näitä kahta julkisessa keskustelussa. Jos kieltäytyy rekisteröimästä valvomattomien kasvattajien pentuja, silloin voi olla luottavainen, että oma järjestelmä toimii roolimallina. Kolmanneksi rotujärjestöille pitää antaa se elintärkeä rooli, jonka ne ansaitsevat. Ne ovat asiantuntijoita. ”Yleismiehet” kennelliittojen hallituksissa ovat vääriä henkilöitä tekemään rotukohtaisia päätöksiä. Muutosten tulisi olla aina yhteisten ponnistelujen tuloksia, ja niiden tulisi perustua yhteiseen analyysiin olemassa olevasta tilanteesta.”
Asiantuntevaa tekstiä arvovaltaiselta taholta.

PS. Ne, jotka seuraavat muutakin kuin koira-asioita, ovat varmasti kiinnostuneita Britannian toukokuun 6. päivänä pidettävistä parlamenttivaaleista. Nyt ensimmäistä kertaa kolmen suurimman puolueen puheenjohtajat (työväenpuolueen Gordon Brown, konservatiivien David Cameron ja liberaalidemokraattien Nick Clegg) kohtaavat kolmessa suorana lähetyksenä lähetettävässä televisioväittelyssä, joista ensimmäinen on luvassa huomenillalla klo 22.30 Suomen aikaa. Brittifanina odotan suurella mielenkiinnolla BBC:n suoraa lähetystä…

1 kommentti:

  1. Olipa lohdullista uutisointia FCI:n suunnalta! Ehkä meilläkin joskus saadaan johtoon sellaisia päättäjiä, jotka näkisivät metsän puilta.

    VastaaPoista