tiistai 19. lokakuuta 2010

Irina Björkelund in memoriam

Tänään tulleessa Puudeli-lehdessä oli Henrik Hanneliuksen kaunis muistokirjoitus Irina Björkelundista, joka kuoli kesällä 102 vuoden ikäisenä.
Irina Björkelund oli villakoirien uranuurtaja Suomessa. Hän kasvatti mustia, harmaita ja aprikoosinvärisiä villakoiria kennelnimellä di Torozani. Itsellänikin oli aikanaan Danilo di Torozanin tytär, jonka sukutaulussa oli kuuluisia koiria eturivin kenneleistä Ruotsista ja Englannista.
Irina oli syntynyt vuonna 1908 Pietarissa. Hänen isänsä oli Henrikin kertoman mukaan baltiansaksalainen R.R. von Raupach, joka oli Aleksanteri III:n kummipoika ja Venäjän armeijan korkein juristi Suomessa. Äiti oli italialainen. Venäjän vallankumouksen jälkeen perhe pakeni Suomeen.
Suomessa Irina avioitui tsaarin entisen laivastoupseerin Boris Björkelundin kanssa. Sodan jälkeen sisäministeri Leino luovutti Boris Björkelundin Neuvostoliittoon yhdessä muutamien muiden emigranttien kanssa, jotka olivat sodan aikana toimineet Suomen puolesta Neuvostoliittoa vastaan. Hän vietti kymmenen vuotta Neuvostoliiton gulagissa vankileirillä.
Vielä viime keväänä Hufvudstadsbladet julkaisi laajan artikkelin näiden ns. Leinovankien kohtaloista, ja myös Irinaa oli haastateltu artikkelia varten.
Irina Björkelund oli Suomen Kääpiökoirayhdistyksen kunniajäsen ansioistaan SKKY:n edeltäjässä, Suomen Kennelklubin Liitto-osastossa. Villakoirat olivat hänen suuri rakkautensa. Hänet nähtiin monena vuonna Kaivopuiston näyttelyssämme villakoirakehän laidalla, kunnes muutama vuosi sitten hän viestitti, ettei enää voinut tulla näyttelyyn, koska liikkuminen oli jo vaikeaa.
Olen iloinen, että sain jokunen vuosi sitten houkuteltua Koiramme- lehden tekemään hänestä ja hänen kennelurastaan laajan artikkelin niin että tämäkin osa kunniakasta kennelhistoriaamme tuli kirjattua jälkipolville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti