lauantai 30. lokakuuta 2010

Budjettia ja poikkeuslupia

Torstai-iltana olin pääesikunnan kulmilla Kasarmitorin laidassa, mutta nyt Kääpiökoirayhdistyksen hallituksen kokouksessa. Painavia asioita oli käsiteltävänä, mutta silti kokous ruokailuineen saatiin hoidettua alle kolmessa tunnissa ja asian vierestäkin ehdittiin puhua.
Kun tämä oli viimeinen varsinainen hallituksen kokous ennen syyskokousta, tärkeimpinä asioina olivat ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio. Samoin keskusteltiin syyskuun alusta voimaan tulleesta yhdistyslain muutoksesta. SKKY:n osalta se ei aiheuta muita muutoksia kuin että tilintarkastajien uusi nimike on toiminnantarkastaja, sillä vaikka taseen loppusumma tuleekin olemaan suurempi kuin laissa mainittu minimi, liikevaihto ei yllä summaan, joka vaatisi nimeämään ja palkkaamaan KHT-tilintarkastajan. (Muutoksista lisätietoja Patentti- ja rekisterihallituksen internetsivuilta osoitteesta www.prh.fi)
Toimintasuunnitelma noudattelee edellisvuosien päälinjoja. Talousarviossa odotetaan jäsenmaksujen laskevan jonkin verran, sillä henkilöjäsenten jäsenmaksuja ei nosteta ja jäsenyhdistyksistä suurimpiin kuuluva Havannalaiset ry siirtyy omaksi itsenäiseksi rotujärjestökseen, mikäli Kennelliiton valtuusto hyväksyy marraskuussa yhdistyksen rotujärjestöanomuksen.
Ilmoitus- ja mainostuotot ovat jo osoittaneet kasvua tämän vuoden lopulla, ja saman trendin oletetaan jatkuvan ensi vuonna. Myös pörssiosakkeista saatavissa osinkotuloissa odotetaan jonkin verran nousua ensi vuonna varsinkin, kun osa ”irtonaisesta rahasta” päätettiin sijoittaa tänä matalien pankkitilien korkojen aikana suuren suomalaisen yhtiön pörssiosakkeisiin.
Kaivopuiston näyttelyn ei edellytetä tuottavan suuria voittoja ensi vuonna, sillä ilmoittautumismaksut pidetään edelleenkin hyvin edullisina ja ulkomaisiin erikoistuomareihin satsataan.
Syyskokousasioiden lisäksi keskusteltiin Kennelliiton tulevasta yleiskokouksesta ja ns. vapailta listoilta valittavista valtuuston jäsenistä. Mitään ehdokkaita ei kirjattu pöytäkirjaan, mutta olettaisin hyvin edustettuina olevien SKKY:n jäsenyhdistysten ja henkilöjäsenten edustajien käyttävän tervettä harkintaa miettiessään Kennelliiton kokonaisetua.
Kokouksessa oli käsiteltävänä myös useampi poikkeuslupa-anomus, kun narttujaan astuttaneet kasvattajat halusivat rotujärjestön puoltoa voidakseen rekisteröidä ”ihanat, ihanille pennunostajille myydyt pennut” normaalihintaan normaaliin FI-rekisteriin, vaikka rodun perinnöllisten sairausten vastustamisohjelman PEVISA:n edellyttämiä terveystarkastuksia ei oltu tehty ennen astutusta, tai silmätarkastukset olivat vanhentuneet.
SKKY:n kanta näissä tapauksissa on ollut johdonmukainen: emme puolla poikkeuslupia, koska katsomme, että kasvattajan tulee ottaa rotunsa rekisteröimisvaatimuksista selvää ennen pentujen teettämistä, eikä hän saa ottaa riskejä rodun terveyden kustannuksella. Jos osaa teettää pennut ja myydä ne kalliiseen hintaan, toki on osattava myös ottaa selvää rekisteröimisen edellytyksistä.
Saimme myös terveisiä, että syyskokouksessa kuulemme kunniamme yhden jäsenyhdistyksen puheenjohtajalta, koska emme ole myöntäneet avustusta rodun piirissä yhtäkkiä käyntiin polkaistun terveystutkimusprojektin tukemiseen.
Hallitus oli aiemmin hylännyt ko. yhdistyksen anomuksen sillä perusteella, että yksityisten yhdistysten terveysprojektien tukemiseen ei oltu budjetoitu varoja ja, jos kysymyksessä on tieteellinen tutkimus, tutkijat voivat anoa tutkimukseen apurahaa esimerkiksi Kennelliiton tutkimusrahastosta tai Kennelliiton ja Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan yhteisestä koirien terveystutkimusrahastosta.
Katsottiin, että jos yksityinen yhdistys haluaa subventoida koirien röntgenkuvauksia maksamalla esimerkiksi 50 euron palautuksen koiranomistajalle jokaisesta röntgenkuvauksesta, sen tulee hankkia itse rahat match show’lla, lahjoituksilla ja muulla toiminnalla.
Jos rotujärjestö tukee kunkin edustamansa rodun yhdistyksiä ja kasvattajia yhdenvertaisesti, rahat loppuvat hyvin nopeasti, kun rotuja on 25. Omalta osaltani kyselisin, voitaisiinko kasvattajienkin olettaa panostavan rodun omiin terveystutkimuksiin, jos pennun hinnat liikkuvat 1500-1800 euron tietämissä ja siitä ylikin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti