tiistai 23. marraskuuta 2010

Järjestödemokratiaa Kennelliiton tapaan

Talvi tuli toden teolla Kaivarin kulmille viime viikonloppuna: lunta, tuulta ja kylmää. Se tuli kuin huomaamatta, sillä olin harjoittamassa kolmen päivän ajan järjestödemokratiaa Kennelliiton tapaan Espoon Hanasaaressa. Lähtö oli aamulla aamuhämärissä, ja kotiin ehdin vasta iltapimeällä.
Tuo ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, jonka vihkivät aikaan presidentti Kekkonen ja Ruotsin kuningas, on erinomainen kokouspaikka. Siellä yöpyneet ja sen ruokapalveluista riippuvaiset valittivat kuitenkin, että parin päivän ruokailujen jälkeen ei voinut kuin todeta, että kysymyksessä ei ole ravintolapalveluiltaan mikään gourmet-paikka, kun samoja buffet-ruokia tarjottiin päivästä toiseen ja sunnuntain aamiaisellekin oli kerätty edellispäivien jämät.

Perjantaina kului koko päivä Kennelliiton hallituksen kokouksessa. Ei mitään uutta auringon alla, sanoisin, sillä paperia oli taas kilokaupalla ja esityslista suurimmaksi osaksi täynnä rutiiniasioita, joista riittää keskusteltavaa koko päiväksi. Joskus kyllä miettii, ovatko kaikki esille otettavat asiat suuren, yli 140 000 jäsenen liiton ja noin 10 miljoonan euron vuosittaista liikevaihtoa pyörittävän konsernin hallituksen käsittelyn arvoisia, kun erilaisten hiekkalaatikkoleikkien ohella olettaisi hallituksella olevan isompiakin asioita käsiteltävänä.
Toisaalta, jos lista on täynnä ja aika saadaan täytettyä, nuo isot asiat voidaankin sitten päättää jossain muualla.

Lauantaina oli vuorossa Kennelliiton ”vanhan” valtuuston kolmivuotiskauden viimeinen kokous. Sille näytti olleen tarkkaan puheenvuoroista alkaen valmisteltu koreografia, ja niinhän siinä kävi, että niihin kaikkein tärkeimpiin asioihin kuten liiton talousarvioon päästiin pureutumaan vasta 6-7 tunnin kokoustamisen jälkeen.
Korjattua talousarviota ei esitetty, vaikkakin jo Kennelliiton rekisteröintimaksuja päätettäessä kävi selväksi, että tulopuolelta putoaa pois noin 80 000 euron tulot. Valtuusto nimittäin hyväksyi äänin 76-21 esitykseni, jonka mukaan toimitusmaksut sisältyvät rekisteröintimaksuun. Näin joko pentueen tai vain yhden tuontikoiran rekisteröivä säästää nykyisen 7,20 euron ”toimitusmaksun”, joka on useimmissa tapauksissa ylittänyt rekisteritodistusten postimaksun ja joka on aiheuttanut paljon närää kasvattajien keskuudessa. Toivottavasti nyt ei keksitä jollain muulla nimikkeellä olevaa maksua, joka lisätään rekisteröintimaksuihin. Kennelliiton toimintaan tuolla päätöksellä ei liene vaikutusta, kun menopuolella riittää varmasti karsittavaa.
Kokouksen loppupuolella sentään saatiin aikaan vähän keskustelua, kun valtuustolle oli lähetetty väärä paperi liitteeksi uusiin ajokoesääntöihin.
Nolointa koko kokouksessa oli Kennelliiton kunniajäseniksi esitettyjen henkilöiden kohtelu. Näiden nimet olivat aikaisemmasta poiketen livahtaneet itse esityslistaan, joten kaikki ne, joilla oli jotain hampaankolossa ehdotettuja kunniajäseniä vastaan, voivat jo etukäteen varustautua vastustamaan ehdokkuutta. Myöskään kunniajäsenten esittelyyn ei oltu varauduttu.
Nyt sitten kävi niin, että yksi valtuustoedustaja ilmoitti vastustavansa yhden ehdotetun henkilön kutsumista kunniajäseneksi, mikä riitti kaatamaan hankkeen.
Itse en voi ymmärtää, miten vanhat kaunat ja erimielisyydet voidaan vetää esille, kun kysymyksessä on kuitenkin rotujärjestön ehdottama, vuosikymmenet harrastuksessa aktiivisesti toiminut ja nyt jo aktiivipalveluksen jättänyt Kennelliiton jäsen.

Sunnuntaina oli vuorossa Kennelliiton joka kolmas vuosi pidettävä yleiskokous. Paikalla oli jäsenyhdistysten edustajia, Kennelliiton kunniajäseniä ja myös uudempia jäseniä, jotka tulivat katsomaan, miten järjestödemokratia toimii ja saamaan vastauksia heitä askarruttaneisiin kysymyksiin.
Moni tuli kertomaan minulle, miten pettyneitä he olivat. Aamulla tarjottiin kuppi kahvia ja piparkakku näille pitkämatkalaisillekin, ja itse kokouksessa he saivat todeta, että suurin osa valtuuston jäsenistä on jo valittu kennelpiirien ja rotujärjestöjen kokouksissa, joten valinta yleiskokouksessa oli pelkkä muodollisuus. (Ja jos joku kysyy minulta, ketä valittiin, en voi vastata, koska ehdokaslistaa ei jaettu kokousosanottajille, vaan se vilautettiin seinälle heijastettuna niin nopeasti, ettei kukaan ehtinyt tehdä muistiinpanoja.)
Yleiskokousedustajien tehtäväksi jäikin sitten vain valita 12 edustajaa valtuustoon ns. vapailta listoilta. Sitten odoteltiin, että ääntenlaskijat saavat työnsä valmiiksi. Odotusajaksi ei oltu järjestetty ohjelmaa, vaikka paikalla olijoilla olisi ollut varmasti halua kuulla Kennelliiton ajankohtaisista asioista ja mahdollisesti esittää kysymyksiäkin. Pettyneitä osanottajia oli enemmänkin.

Sunnuntain viimeinen ohjelmanumero oli uuden valtuuston järjestäytymiskokous. Nyt oli sitten päätetty poiketa traditiosta, eli kokousta ei avannutkaan perinteiseen tapaan valtuuston ikäpresidentti, eli pisimpään valtuuston jäsenenä ollut edustaja, vaan Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja. Asiasta oli väännetty kättä jo edellisestä illasta alkaen, joten tärkeä oli tämäkin asia!
Valtuuston ikäpresidentin, eli 35 vuotta valtuuston jäsenenä olleen Kari Järvisen annettiin kuitenkin sanoa omalta paikaltaan pari sanaa. Hän ilmoitti, ettei ollut enää käytettävissä valtuuston puheenjohtajana tai varapuheenjohtajana, joten rivakasti Seppo Lahtelan johdolla edennyt kokous valitsi puheenjohtajana jatkamaan Eeva Anttisen ja uudeksi varapuheenjohtajaksi Kennelliiton entisen lakimiehen ja nykyisen eläinlääkäriliiton toiminnanjohtajan Mika Leppisen, joka on myös Kennelliiton kurinpitolautakunnan jäsen.

***
Kun kokousputki päättyi, totesin, että oli nälkä ja vilu ja suuntasin paikalliseen Sikalaan syömään myöhäistä lounasta. Jälkeenpäin huomasin, että Espanjasta oli yritetty soittaa ja kysellä, miten kokousviikonloppu meni. Väsyneenä en jaksanut kuin katsoa Nelonen Sport Pro:lta, miten Detroit Red Wings päihitti Calgaryn jatkoajalla.
Nyt maanantai on sujunut puoliteholla. Äsken katsoin, miten Rafa Nadal päihitti Andy Roddickin Lontoon O2Areenalla ATP World Tour- finaaleissa, joihin yritin jo kesällä saada lippuja, mutta ne olivat loppuunmyydyt loppuviikon osalta. Ensimmäisiin otteluihinhan en olisi ehtinyt noiden Kennelliiton kokousten takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti