torstai 18. marraskuuta 2010

Rekisteröintimaksut valtuustossa

Kennelliiton ensi lauantaina kokoontuva valtuusto päättää ensi vuoden rekisteröintimaksuista. Valtuuston jäsenille tulleen esityslistan mukaan hallitus esittää valtuustolle hyväksyttäväksi rekisteröintimaksuluokat ja rekisteröintimaksut vuodelle 2011 seuraavasti:
”1. luokka: Rekisteröintimaksu kennelnimen omistavien, kasvattajasitoumuksen allekirjoittaneiden ja Kennelliiton ja rekisteröitävän rodun rotuyhdistyksen jäsenien Kennelliiton hyväksymässä rekisterissä olevien koirien jälkeläisille.
2. luokka: Rekisteröintimaksu tuontikoirille ja koirille, jotka eivät täytä 1. luokan ehtoja.
1. luokka 38€/pentu
2. luokka 68€/pentu
Rekisteröintimaksu sisältää tunnistusmerkintämaksun.
Omakoiran kautta tehdyistä rekisteröinneistä myönnetään 3€ alennus/koira molemmissa maksuluokissa.”
Esityksestä saa sen käsityksen, että hallituksen esitys oli yksimielinen. Sitä se ei ollut.
Esitin hallituksen päätökseen eriävän mielipiteen, koska katsoin, että rekisteröintimaksun pitää sisältää myös toimitusmaksut.
Nythän kasvattaja tai tuontikoiraansa rekisteröivä joutuu maksamaan vaikkapa vain yhden tai kahden pennun pentueen rekisteröinnistä yli seitsemän euron toimitusmaksun. Tämä on koettu kohtuuttomaksi varsinkin, kun se useimmiten ylittää reilusti rekisteritodistusten postitusmaksun, ja kertoipa joku valittaneensa asiasta myös kuluttajaviranomaisille.
Viime vuonna rekisteröintimaksu sisälsi kaikki maksut, myös tunnistusmerkintämaksun ja postikulut sisältävän toimitusmaksun. Uudistus tehtiin samalla, kun siirryttiin aikaisemmista neljästä rekisteröintimaksuluokasta kahteen. Tuolloin joidenkin rekisteröintimaksut nousivat ja toisten alenivat.
Toimitusmaksun sisällyttäminen rekisteröintimaksuun ei romuttanut Kennelliiton taloutta, kun vuoden 2009 ylijäämä oli yli 0,8 miljoonaa euroa. Tänä vuonna pelkkien rekisteröintitulojen odotetaan ylittävän budjetoidut rekisteröintitulot reilusti.
Ei Kennelliiton talous kaadu siihen, että nuo niin monia kasvattajia ärsyttävät toimitusmaksut jätetään pois, kun tarvittaessa voidaan lisätä menokuria.
Kohtuus kaikessa, myös jäseniltä perittävissä maksuissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti