lauantai 6. marraskuuta 2010

Pyhäinpäivä Tampereella

Pyhäinpäivän aamuna oli herätys tavallista aikaisemmin, sillä ohjelmassa oli junamatka Tampereelle. Sinne minua oli pyydetty SKKY:n jäsenyhdistyksen syyskokoukseen siltä varalta, että kokouksesta tulisi kinkkinen.
Helsingissä taivas oli harmaa ja vettä tihutti. Matkan varrella aurinkokin pilkisti. Hieman ennen Tamperetta puut olivat valkoisessa huurteessa ja siellä täällä maassa oli lunta, mutta perillä oli sateetonta, mutta tuulista.
Itse kokous saatiin vietyä läpi tunnissa, ja siinä ehdittiin vielä juoda kahvitkin. Päätökset ja valinnat olivat yksimielisiä, joten äänestää ei tarvinnut. Ulkopuolisena puheenjohtajana totesin, että hallitusten olisi hyvä lukea yhdistyksen säännöt ainakin kerran vuodessa – ettei yhdistykseen ole pesiytynyt käytäntöjä, jotka eivät ole aivan sääntöjen mukaisia. Tällaisia ovat mm. jäsenalennukset kasvattajien ilmoittaessa pentueensa kaikki pennunostajat samalla kertaa jäseniksi.
Muutenkin yhdistyksen säännöt on hyvä käydä läpi säännöllisin väliajoin, jotta niitä voidaan päivittää tarvittaessa.
Virallisten kokousasioiden jälkeen minulta kysyttiin Kennelliiton uudesta kasvattajasitoumuksesta, jonka päivitetty sanamuoto on aiheuttanut hämmennystä rivikasvattajien keskuudessa. Pelätään, että sitoumuksessa mainittu tavoite, jonka mukaan kasvattaja kasvattaa terveitä, hyväluonteisia, rotumääritelmän mukaisia pentuja, altistaa kasvattajat joko oikeustoimille pennunostajien puolelta tai Kennelliiton kurinpidollisille toimille.
Vakuutin läsnäolijoille, että kysymyksessä on kasvattajan ilmaisema tahtotila ja päämäärä, sillä tuskin kukaan tahallaan kasvattaa sairaita pentuja.
Jos sairas pentu syntyy – ja sellaista sattuu, kun ollaan elävän eläimen kanssa tekemisissä – eikä pennunostajan kanssa päästä sopuun vaan tämä vie kasvattajan oikeuteen tai kuluttajariitalautakuntaan, siellä nämä tapaukset ratkaistaan tapauskohtaisesti eikä Kennelliiton kasvattajasitoumuksen tekstin perusteella.
Eikä Kennelliitto vie ketään kurinpitolautakuntaan, ellei voida osoittaa, että kasvattaja on toistuvasti piittaamattomuuttaan tai tahallisesti kasvattanut sairaita koiria esimerkiksi käyttämällä jalostukseen koiria, jotka eivät täytä rodun terveysvaatimuksia.
Kun kokous sujui noin nopeasti, huomasin ehtiväni vielä käydä ostamassa evässalaatit ja tiketit iltapäiväjunaan takaisin Helsinkiin.
Täällä oli illalla jo sade lakannut, mutta lämmintä oli vain pari astetta ja ilmassa oli selvästi talven ja kylmän tuntua. Talvea lienee enteillyt talitiainenkin, joka kurkki eilen parvekkeen kaiteelta sisään, sillä talitiaisia ei täällä kovin usein näe.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti