keskiviikko 17. marraskuuta 2010

Kihlajaisia ja kuninkaallisten koiria

Tämän päivän pääuutisen piti olla EU:n finanssiministerien kokous sekä Irlannin ja euroalueen velkakriisi, mutta näistä aiheista ei ollut tietoakaan BBC:n uutiskanavalla iltapäivän ja illan aikana, kun kanavan uutistarjonnan täytti kuninkaallisten ilmavoimien pelastushelikopteripilottina toimivan kruununperillisen prinssi Williamin kihlaus ja ensi keväänä tai kesällä tapahtuvat häät.
Koiria kuvissa ei pyörinyt (hevosia sitäkin enemmän), mutta eivätköhän nekin ilmaannu kuviin, kun viralliset valokuvat on otettu, sillä niin innokkaita koiraharrastajia Britannian kuninkaallisessa perheessä on.
Kuningatar Victorialla oli aikanaan lauma erirotuisia koiria, joita esitettiin myös näyttelyissä. Nykyinen pomeranian on itse asiassa Victorian peruja, sillä hänen aikanaan muotiin tulivat saksalaisista pommerinpystykorvista kehitetyt pienet koirat, jotka tunnettiin tuolloin Victorian pomeranianien nimellä.
1900-luvun alkupuolella kuningas Edward VII harrasti useita koirarotuja, ja tanskalaissyntyisellä kuningatar Aleksandralla oli vielä useampia koiria japanese chineistä basset houndeihin. Nykyinen kuningatar Elisabeth on tunnettu welsh corgeistaan, jotka tervehtivät vieraita Buckinghamin palatsissa. Myös labradorinnoutajien kokeissa häntä on nähty, ja labradorien kanssa on liikkunut myös prinssi Williamin isä, prinssi Charles, jolla on ollut myös jackrussellinterrieri. Williamin täti, prinsessa Anne, on puolestaan päässyt silloin tällöin lehtien otsikoihin huonosti käyttäytyneiden bullterriereidensä vuoksi.
Ei ihme, että Englannin kennelklubilla on hyvät suhteet kuningasperheeseen. Kuningatar Elisabeth on klubin suojelija. Klubin presidentti on Kentin prinssi Michael, jolla on tapana vierailla Cruftsin näyttelyssä ja muissa tapahtumissa.
Nämä vierailut ovat tietenkin yksityiskohtaisen protokollan sävyttämiä. Niiden taustaa minulle selvitti takavuosina Cruftsin monivuotinen puheenjohtaja Sir Dudley Forwood, jonka pöytänaapuriksi olin päässyt, kun englantilainen tuttava oli järjestänyt minulle kutsun Cruftsin lounaalle.
Sir Dudley, jolla oli vaimonsa kanssa cavalierkingcharlesinspanieleita, oli värikäs persoona, ja värikäs oli hänen taustansakin: nuorena upseerina hänet komennettiin Ranskaan maanpakoon siirtyneen, kruunusta amerikkalaisen Wallis Simpsonin vuoksi luopuneen Edward VIII:n sotilasavustajaksi, joten hän seurasi läheltä Windsorin herttuan arvon saaneen entisen kuninkaan vaiheita. Windsorin herttua ja herttuatar puolestaan olivat innokkaita mopsiharrastajia.
Eli, kun koirat ovat sukuperintöä, eiköhän uudenkin pariskunnan huusholliin ilmaannu ainakin koira tai pari.
PS. Nyt, kun kihlajaiskohu on vähän rauhoittunut, Brysselistäkin on alkanut tihkua lisää uutisia. Ihan mukava nähdä BBC:n kuvissa Suomen valtiovarainministeriä neuvottelemassa myös isompien maiden finanssiministereiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti