keskiviikko 3. helmikuuta 2010

DNA ja sukutaulut

Suositun kääpiökoirarodun harrastajien piirissä on esiintynyt viime aikoina hämmennystä, epäuskoisuutta ja kuohuntaakin, kun kuluneen puolen vuoden aikana on käynyt ilmi, että rodun monen koiran sukutaulut eivät pidä paikkaansa.  Sotku on saanut alkunsa väärän emän nimiin rekisteröidystä pentueesta sekä kahdesta muusta pentueesta, joiden isät eivät ole olleetkaan sukutauluun merkittyjä ja kasvattajan ilmoittamia isiä. Kun jälkeläisiä on ehditty käyttää jalostukseen, ongelmat ovat paisuneet muutamasta koirasta jo sataan.
Suomessahan tällaista ei pitäisi tapahtua, kun meillä on perinteisesti uskottu laadukkaaseen kasvatustyöhön ja kasvattajien rehellisyyteen – siitäkin huolimatta, että vuosien varrella on moneen otteeseen ihmetelty, miten joidenkin kasvattajien nartut synnyttävät kaksi kertaa suurempia pentueita kuin rodussa keskimäärin.  On mietitty, olisiko mahdollista, että kasvattaja onkin yhdistänyt pentueeseen kahden eri nartun pentuja, ettei tulisi huomautusta liian tiheästä pennutuksesta. Muualla maailmassa on tutkittu pentueiden polveutumista DNA:n avulla ja huomattu, että jopa 10% sukutauluista ei pidä paikkaansa. Ovatkohan meilläkin nyt ilmitulleet tapaukset vain jäävuoren huippu? Ja ovatko koiranomistajat heittäneet rahansa hukkaan teettäessään Perinnöllisten sairauksien vastustamisohjelmaan kuuluvia terveystutkimuksia, jos koirien sukutaulut eivät pidäkään paikkaansa eikä sairauden periytymistä voida niistä päätellä?
Meillä on Suomessa sukutaulujen varmentamiseksi erinomainen työkalu, DNA-tunnisteet ja DNA-polveutumismääritykset, joita toivoisi vastuuntuntoisten kasvattajien käyttävän nykyistä enemmän. Nehän tuovat myös lisäarvoa pentuja myytäessä.
Suomen Kääpiökoirayhdistys on jo vuosia pyrkinyt edistämään DNA-polveutumismäärityksiä. Nyt näiden viimeaikaisten tapausten jälkeen on aloitettu yhdessä Finnzymes Diagnosticsin kanssa kampanja, jossa tarjotaan alennettua jäsenhintaa kaikille SKKY:n ja sen jäsenyhdistysten jäsenille kesäkuun loppuun saakka. Hinta on edullinen ja asia hyvä. Lisätietoja SKKY:n uutissivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti