perjantai 26. helmikuuta 2010

"Jalostustragedia" SKKY:n hallituksessa

Pyörrettyäni aikaisemmat puheeni aamuyö ja aikainen aamu kuluivat Vancouverin Kanada-Venäjä- ja Suomi-Tshekki -jääkiekko-otteluita seuratessa ja toimitettaessa erätauoilla tekstiviestein väliaikatietoja Madridiin, missä FCI:n hallitus oli koolla ja missä Eurosport näytti curlingia vielä puolen kolmen aikaan aamuyöstä.
Naapuria taisi lämmittää naapurimaiden Ruotsin ja Venäjän tappio aivan yhtä paljon kuin Suomen voitto.
Illalla oli vuorossa SKKY:n hallituksen kokous, josta oli poissa vain yksi perheensä kanssa hiihtolomalla oleva jäsen ja toinen, jolle tuli kiireinen työmatka Kambodžaan. Mukaan oli ehtinyt myös eduskuntavaalikampanjaansa aloitteleva, kunnallisten luottamustehtävien työllistämä hallituksen jäsen.
Hallituksen asialistalla olivat vuosikokousasiat ja kokoukselle esitettävät toimintakertomus, tilinpäätös ja jäsenmaksuehdotus. Tilinpäätös viime vuodelta näyttää aivan hyvältä, vaikka rahaa käytettiin mm. jäsenyhdistyksille ja jaostoille suunnattuun yhdistystoiminnan seminaariin ja huomattavasti aikaisempia vuosia enemmän tuomarikoulutukseen. Jäsenmaksujen osalta päätettiin, ettei jälleenkään esitetä henkilöjäsenmaksujen korottamista ensi vuonna, joten vuosijäsen maksaa 15 euron jäsenmaksun, ellei vuosikokous muuta esitystä.
Vuosikokousasioita enemmän hallitusta puhutti Kennelliiton ”jalostustragedia”, kuten joku tuota paperia kutsui. Asia tuli lausunnolle niin kiireellä, että se ei ehtinyt varsinaiselle esityslistalle, vaan käsiteltiin ylimääräisenä asiana.
SKKY:n hallitus päätti ilmoittaa Kennelliitolle, että se ei voi antaa lausuntoaan määräaikaan eli 15.3. mennessä, koska esitys päätettiin lähettää edelleen lausunnolle SKKY:n jäsenyhdistyksille ja alajaostoille, joilla on vastausaikaa maaliskuun loppuun.
Keskustelun aikana todettiin, että
* Kennelliiton tehtävänä on rekisteröidä puhdasrotuisia koiria ja niiden jälkeläisiä
* kasvatustoimintaa ei saa tehdä säännöillä ja määräyksillä niin hankalaksi ja monimutkaiseksi, että kasvattajat lopettavat kasvatuksen tai jättävät pentunsa rekisteröimättä
* kasvattaja vastaa itse kasvatustyöstään ja sen tuloksista, eivät rotujärjestöt tai Kennelliitto
* myytyään pennun kasvattaja ei voi määrätä, millaisia tutkimuksia pennun ostaja koirallaan teettää.
Rotujärjestö, jonka rekisteröinnit olivat viime vuonna kahdeksan prosenttia Kennelliiton kaikista rekisteröinneistä, ei tule missään tapauksessa hyväksymään esitystä, jos ja kun se tuodaan tässä muodossa Kennelliiton valtuuston hyväksyttäväksi, oli yksimielinen mielipide.

3 kommenttia:

  1. Jämäkkä kannanotto, jonka allekirjoitan sataprosenttisesti, vaikken jäsen olekaan :-).
    Oili Helenius, kennel Jaxonville

    VastaaPoista
  2. Jos tällainen mieletön strategia tulee voimaan, loppuu monen kasvattajan vuosikymmenien työ.
    Kannanottonne olivat täyttä asiaa; toivotaan, että oikeus ja terve järki voittavat !
    Mutta nyt pitää toimia !
    Marja Askola, kennel Chilliwack's

    VastaaPoista
  3. Ehdottoman samaa mieltä SKKY:n hallituksen kanssa (Vaikka en ole kasvattanut yhtään koiraa tämän rotujärjestön roduista). Joku roti pykälien värkkäämisessäkin tulee olla, vastuun kuitenkin aina kantaa kasvattaja.
    Eine Tahko, Grindstones borderterrierit

    VastaaPoista