sunnuntai 28. helmikuuta 2010

Ranskanbulldoggiharrastajat koolla

SKKY:n jäsenyhdistys Suomen Ranskanbulldogit ry piti vuosikokouksensa sunnuntaina iltapäivällä, ja väkeä olikin tuvan täydeltä.
Minua oli pyydetty kokouksen puheenjohtajaksi siltä varalta, ettei järjestys säilyisi ja kokous venyisi. Nuijaa ei kuitenkaan tarvinnut kovin paljon paukutella, ja kokous kesti vain reilut puolitoista tuntia, vaikka se keskeytettiin kahteen otteeseen ääntenlaskun ajaksi.
Henkilövalinnoissa kokousväki näytti olleen jakautunut kahtia, sillä kun puheenjohtajasta äänestettiin, äänet menivät tasan istuvan puheenjohtajan Susanna Strellmanin ja toisen ehdokkaan, Nina Holmströmin kesken. Niinpä valinta ratkaistiin arvalla, ja arpaonni suosi Nina Holmströmiä.
Hänellä on haastava tehtävä, sillä hänen on pyrittävä kokoamaan koko yhdistyksen rivit yhteen, jotta vielä isompiin haasteisiin voidaan vastata. Ranskanbulldoggien suosio on nimittäin lisääntynyt viime vuosina räjähdysmäisesti ja siitä on tullut muotirotu – siinä määrin, että rodun rekisteröinnit ovat kymmenkertaistuneet 10 vuodessa.
Viime vuoden rekisteröinnit kasvoivat edellisvuodesta yli 30 prosentilla. Samaan aikaan tuontikoirien osuus oli suunnilleen samaa luokkaa.
Valitettavasti huomattava osa tuonneista on lähtöisin Itä-Euroopasta ja erityisesti Baltian maista, josta tänne on tuotu ilman sen kummempia meriittejä olevista vanhemmista olevia pentuja, usein pentusisaruksia. Tuonti näyttää olevan järjestäytynyttä kaupallista tuontia, eli välittäjät ovat asialla. Ja nämä välittäjät tuovat runsain mitoin myös paperittomia, rekisteröimättömiä koiria, jotka eivät näy tilastoissa ja joiden taustat löytynevät Itä-Euroopan pentutehtailta.
Suuri kysymys onkin, miten varoitukset ns. pimeiden pentujen oston vaaroista saadaan ranskanbulldoggia havittelevien ostajien tietoon. Siinä on tekemistä niin ranskisyhdistyksellä kuin muillakin kenneljärjestöillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti